Saturday, May 18, 2024
HomeРегионБобов долСамодейци от читалище „Миньор 2006” в Бобов дол се обучават онлайн

Самодейци от читалище „Миньор 2006” в Бобов дол се обучават онлайн

Около 90 самодейци и възпитаници на школи в бобовдолското читалище „Миньор 2006” се обучават онлайн, след като на 11 март по решение на Областния кризисен щаб-Кюстендил се преустановиха присъствените занимания. „Имаме около 90 деца и възрастни, които от няколко дни не провеждат занимания и репетиции в читалището. Това са 3 школи по народни танци, 3 групи за народно пеене, 2 групи за фолкфитнес за начинаещи и напреднали, школа по тамбура и солфеж, както и други групи. С такава радост се върнаха, но останаха в читалището само за около един месец. Сега работят онлайн, но не е същото. Децата не са с приятелите си в групите, с ръководителите. Затварянето попречи да участват в много конкурси и изяви”, каза Ваня Цурева – председател на читалището. Тя изброи пропуснати фестивали и конкурси, сред които „Звезди в радиото” на Радио Благоевград, „Албена фест”, в който имали право да участват благодарение на спечелване на специалната награда на националния конкурс  „Път към славата” на Арт център „Кърнолски”.

Сред пропуснатите изяви е честване на 15-годишния юбилей на читалището. „Имахме намерения през м. февруари, когато се навършиха 15 г. от създаването на читалището, да направим тържество, но го отложихме. С толкова малко репетиции на живо нямаше възможност да се подготвят танцьорите. А имахме уверението от телевизия „Родина”, че ще запишат концерта. Надяваме се всичко лошо да отмине и децата отново да имат интензивни занимания, да бъдат в читалището. Убедена съм, че те трябва да са в читалището. А и те са много амбициозни. Родителите им също са много отговорни, отнасят се сериозно към това, което се прави в школите. Надявам се също до края на годината да има време за подготовка и да успеем да направим един красив празник за юбилея”, допълни председателката.

На първо време преподавателите и ръководството на читалището обмислят онлайн изяви на възпитаниците. „Имаме записи на децата от различните школи и ще поздравим с техни изпълнения хората от Бобов дол”, каза Ваня Цурева. Припомняме, че миналата година по време на извънредното положение, въведено заради коронавируса, деца – певци и инструменталисти, бяха представяни в една от социалните групи на миньорския град. Видеата бяха отлично приемани от бобовдолци и талантите получаваха одобрението на публиката извън традиционните сцени.

 

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

Снимки

 

RELATED ARTICLES

Most Popular