Friday, May 17, 2024
HomeРегионСамоков скърби! Отиде си майсторът с резачката Крум Велев

Самоков скърби! Отиде си майсторът с резачката Крум Велев

На 62 години си отиде от този свят Крум Велев. Името му е познато на самоковци, а и не само, като „художникът с резачката“.

Крум Велев е известен в Самоков, и не само, със сръчните си ръце и с умението си да вдъхва нов живот на всяко едно дърво, превръщайки го с лекота в животно или растение – всъщност горските животни, рибите и растенията са неговата любима тема. Преди десетилетие самоковският майстор изненада съседи и съграждани поставяйки в двора си фигура на познатия герой от кино поредицата „Междузвездни войни“ Дарт Вейдър. И в ръцете му постави светещ меч. Това е интересно хрумване и атракция, която и до днес прави впечатление на малки и големи. Този нестандартен подход наред с безспорния му талант го направиха изключително популярен в цялата страна и търсен майстор.

Повече от 18 години той изработваше с резачката си различни фигури от дърво. А неговият индивидуален почерк трудно може да бъде объркан. През последните няколко години бе организатор на фестивал за ‚художници с резачки“, като първите няколко години изданието се провеждаше в Боровец. А миналия септември го премести в Самоков и обеща, че традицията ще продължи в родния му град.

Изказваме искрени съболезнования на цялото семейство! Самоков загуби един сърцат творец, който вдъхваше живот на дървото и го превръщаше в нещо повече.

Източник: Samokov365

RELATED ARTICLES

Most Popular