Saturday, May 18, 2024
HomeРегионСапарева баняСапарева баня готова за блокади! Скача срещу закриването на общинските ВиК дружества

Сапарева баня готова за блокади! Скача срещу закриването на общинските ВиК дружества

В декларация до президента, председателя на НС и министър-председателяОбС застава зад „ВиК Паничище”

Сапарева баня отново застава срещу закриването на общинските ВиК дружества, заложено в проектанаЗакона за  водоснабдяването и канализацията(ЗВиК). На извънредно заседание на Общинския съвет (ОбС), свикано спешно от председателя Васил Маргинзаради свития срок за изразяванена становище, е приета декларация, в която се настоява за изменение и отмяна на текстовете от проектозакона, предвиждащи  закриването на В и К дружествата на общините.

Сапаревобанци настояват за съхраняване на самостоятелната обособена територия на общината и на „В и К Паничище” ЕООД като оператор. Заявяват, че при несъобразяване с исканията им ще блокират пътища.

„Категорично възразяваме по предложенията за задължително законово окрупняване на обособените територии и лишаване на общинските съвети да имат правомощия на асоциации по ВиК”, декларират общинските съветници. В декларацията са посочени и съображенията им. Едно от тях е, че принудителното окрупняване на общинските ВиК оператори накърнява правото на собственост на общините и лишава компетентния орган – общинския съвет, от възможността да упражнява правомощията си в приоритетната за местните власти сфера, засягаща живота, здравето и социално–битовите нужди на цялото население. Освен това окрупняването противоречи на принципите на Конституцията на Р България (КРБ) за неприкосновеност на собствеността, в т.ч. на общинската собственост, и за свободната стопанска инициатива. Противоречието е в това, че със закона ще се извърши принудително закриване (без волята на собственика /ОбС/ на общинскотоВ и К дружество). Част от предложенията нарушават и други конституционни текстове, касаещи  правото на самоуправление и правото на свободно сдружаване. „При евентуално оспорване на закона пред Конституционния съд има сериозни основания за обявяване на редица предлагани текстове за противоконституционни”, обобщава се в декларацията.

В документа се посочва още, че промяната в управлението на ВиК сектора би трябвало да се мотивира от обстойни анализи, каквито за момента липсват.

Отбелязва се също, че предложението за редуциране броя на обособените територии и механичното формиране само на 28 територии не отчита реалностите в България.

„Не на последно място с промените се очертава заплащане на нереална цена  на услугата за потребителите в обслужваната територия след извършване на окрупняването. За населените места, където има изградени ПСПВ и питейната вода се пречиства преди постъпване в мрежата, няма отделна компонента за услугата пречистване и разходите се поемат и от тези потребители, където няма изградена ПСПВ. Това може да породи допълнителни вътрешно-териториални конфликти и демотивация за коректно доплащане на услугата. В заключение предлагаме в закона да се регламентират стандарти за качество на услугата, предоставяна от ВиК операторите, независимо от това каква е тяхната собственост и териториален обхват. Това ще позволи ефективните общински търговски дружества да продължат да функционират”, заявяват общинските съветници.

От местния парламент припомнят, че община Сапарева баня и нейните жители многократно саизразявали своетонесъгласие заприсъединяване къмАсоциацията поВиК на обособенататеритория, обслужвана от„Кюстендилска вода“  ЕООД, Кюстендил. Отбелязват и това, че няма мотиви и правно основание за задължителнотоокрупняване на обособените територии. „Не е налице нормативен текст,нито в българското,нито в европейското право, който дазадължава общините да се присъединяват към една Асоциация по ВиК на териториятана еднаобласт, както илипсва нормативен текст, съгласно който ВиК операторите следвада се консолидират”, пише в документа.

Решението е гласувано единодушно от всички присъстващи на сесията 10 от 13 общински съветници, при отсъствието на трима заради неотложни ангажименти. Декларацията ще бъде изпратена доминистрите на регионалното развитие и благоустройството и на околната среда и водите, президента на страната, председателя на Народното събрание, парламентарната комисия по  околната среда и водите, министър-председателя и омбудсмана на Република България.

„Готови сме да организираме масови протестни действия за блокиране на важни пътни артерии, докато исканията ни за продължаване на самостоятелното съществуване на местните ВиК дружества като ВиК оператори не бъдат взети под внимание и законопроектът не претърпи нужните корекции преди внасянето му за гласуване в Народното събрание”, заявяват съветниците в декларацията.

 

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular