Sunday, May 19, 2024
HomeРегионПетричСапарева баня и още 14 общини на бунт срещу ВиК окрупняването

Сапарева баня и още 14 общини на бунт срещу ВиК окрупняването

Калин Гелев и Димитър Бръчков изпращат отрицателно становище по законопроекта

 

Кметове на 15 общини, в които има общински ВиК дружества, за пореден път да се вдигнат на бунт заради окрупняването на сектора и присъединяването им към държавните ВиК оператори. Промяната е залегнала в проектозакон за водоснабдяването и канализацията, публикуван на 30 ноември. Сред общините са Сапарева баня, Петрич, Панагюрище , Берковица и др.  “Категорично възразяваме срещу предложението за задължително законово окрупняване на общинските ВиК оператори. Това означава унищожаване на общинските ВиК дружества, повишаване цената на водата и чувствително намаляване на инвестициите във ВиК инфраструктурата в общините ни”, заявяват кметовете след среща в София, на която са обсъдили  общи действия за запазване на  общинските си ВиК дружества. Градоначалниците ще поискат среща с регионалния министър, депутати и омбудсмана Диана Ковачева.

“Не може общинските съвети да се лишават от правомощията да притежават и управляват собствените си дружества, в които активите са изградени само с техни усилия. Тревожи ни това, че окрупняването ще доведе до повишаване на цената на водата. На практика инвестициите в развитие на ВиК мрежата в общините ни рязко ще намалеят. Получава се така, че общинската собственост няма да може да отговаря на член 17 от Конституцията, така че да бъде равнопоставена с държавната собственост. Ще търсим подкрепата на президента, ако се наложи, ще търсим начини за оспорване на закона пред Конституционния съд”, заяви за Кmeta.bg  заместник-председателят  на Националното сдружение на общините (НСОРБ) Донка Михайлова.

Градоначалниците се притесняват и за качеството на предлаганите ВиК услуги след окрупняването. Опасенията им са, че вместо да се подобри, то може и да се влоши, защото всички усилия обикновено са насочени към областните центрове. Те са направили и проучване, след което са установили, че само в три държави членки на ЕС собствеността на ВиК дружествата е напълно държавна. Това са Австрия, Гърция и Малта. В останалите държави собствеността е общинска, смесена или частна.До 9 декември общините могат да изпращат бележки и предложения до НСОРБ, които да бъдат взети под внимание при подготовката на общото становище по законопроекта. Общините от Югозапада – Сапарева баня и Петрич подготвят и ще изпратят задължително своето отрицателно становище.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular