Saturday, May 18, 2024
HomeРегионПерникСветещ кръст увенча параклиса „Свети Николай Летни“ в Ярджиловци

Светещ кръст увенча параклиса „Свети Николай Летни“ в Ярджиловци

На финалната права е градежът, започнал през далечната 2001 г.

Паметен месец ноември изпращат строителите на параклиса „Свети Николай Летни“ в пернишкото село Ярджиловци. Духовната обител вече е снабдена с електричество, а над купола се извисява метален кръст, който свети нощем.
Новите придобивки са важни за продължаващото 20 години изграждане на храма.
„Благодарение на усилията на Слави, Румката и Зарко нашият параклис вече има кръст и електричество. Кръстът е дарение от Зарко. Всичко, което се прави, остава за селото и след нас и е за добро, не забравяйте. Благодарности за добре свършената работа на хората, които се включиха“, каза един от инициаторите – Влади Петков.
За „Вяра“ той сподели, че строежът напредва бавно, защото всичко се прави на доброволни начала и почти без пари. Първата копка е направена през 2001 г.
„По онова време Ярджиловци претърпя тежки загуби. Починаха млади хора. Събрахме се 15-ина приятели и си дадохме обет да построим параклис. Това се случи около датата 9 май, когато се чества свети Николай Летни“, разказа Петков. Започват да постъпват и дарения – малки суми, които са добре дошли. По време на строителството се сменят трима кметове и всеки от тях съдейства с техника и работна ръка. Основните дейности обаче се извършват от неколцината ентусиасти, които си дават святото обещание през онзи майски ден.
„Храмът се издига в красива местност – борова гора край новия язовир в Ярджиловци. В началото имахме предвид друг терен, но решихме, че трябва да бъде по-достъпен за хората“, каза още Влади Петков. В святото място вече има прекрасно направен иконостас. Жители на селото са дарили и икони. Ликовете на света Богородица и светиите, както и библейски сцени, греят и приканват към молитва и смирение.
Градежът вече е на финалната права, но пред зимата се налага да бъде замразен. Кутията за дарения остава отворена в заведение в центъра на Ярджиловци. Мечтата на местните хора е на път да се сбъдне през 2022 година. Тогава параклисът „Свети Николай Летни“ ще получи още един дар – камбана, символ на християнското преклонение и вяра.
Ярджиловци се намира едва на 10 километра от Перник. Всички жители – около 1200 на брой, са православни християни. Празникът на селото се чества на 28 август, когато е Успение Богородично по Юлианския календар.

Светлана ВИДИНСКА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular