Saturday, May 18, 2024
HomeРегионСветовните шампионки по баскетбол дадоха старт на програма за развитие на МОН

Световните шампионки по баскетбол дадоха старт на програма за развитие на МОН

Световните шампионки по баскетбол за ученички дадоха старта на Национална програма “Заедно в изкуствата и спорта” в столично училище.
Това се случи в петък, когато отборът на самоковската ПГ “Констатин Фотинов”, воден от старши-треньора на Рилски спортист и девическия национален отбор Маргарита Маринкова, бе специален гост на една от първите инициативи на програмата на МОН за развитие на спорта и изкуствата в училищата.
За нея са предвидени цели 90 млн. лв., които ще се инвестират в личностното развитие на учениците от 1. до 12. клас чрез занимания с колективни спортове и изкуства.
Очаква се до 70 хил. ученици да участват в до 6000 групи и отбори.

Моника Борисова, която бе избрана на MVP на Световното първенство по баскетбол за ученици в Белград, Деница Манолова, част от идеалния отбор на Европейското първенство за момичета, дивизия Б, това лято и съотборничките им показаха заложби и за треньори по баскетбол. Те поведоха деца от 5-то ОУ „Иван Вазов“ в София и момчета от школата на БУБА Баскетбол в импровизирана демонстрация на баскетбола като спорт. Те показаха съвременна баскетболна загрявка, а след това надъхваха момчетата от пейката като истински треньори и мотиватори.

В инициативата се включи и Мениджър развитие на женския баскетбол към БФБаскетбол Албена Брънзова.

Сред другите гости на събитието личаха имената на волейболните звезди от близкото минало – Евгени Иванов и Николай Иванов.

В събота момичетата на Маринкова ще дебютират и в женското баскетболно първенство на България, след като спечелиха няколко медала и титли в Държавните надпревари за подрастващи в последните години. Утре, в 16 ч., в „Арена Самоков“ те ще открият сезона с мач срещу Академик Пловдив.

RELATED ARTICLES

Most Popular