Sunday, May 19, 2024
HomeНовиниСвятСветът се сбогува с Краля на футбола - Пеле

Светът се сбогува с Краля на футбола – Пеле

Единсвеният с 3 световни титли, получава “Златната топка” на 73 години

Поклонението пред легендата на световния футбол Пеле се състоя в понеделник в Сао Пауло. Считаният от мнозина за най-велик футболист в историята на играта почина на 82-годишна възраст на 29-ти декември.

В ранните часове на новата седмица тялото на Пеле бе пренесено от болница “Алберт Айнщайн”, където той издъхна, до стадиона на Сантос – клубът, в който бразилецът прекарва голяма част от кариерата си. Ковчегът ще бе поставен в центъра на терена на стадион “Вила Белмиро” и ще остане там през следващите 24 часа, за да могат всички фенове на Краля на футбола да се сбогуват с него. В 10 сутринта местно време във вторник ковчегът ще бъде пренесен за погребение в тесен семеен кръг, което ще се състои във вертикалния гробищен парк “Некрополе Екуменика”. Пеле лично е закупил парцел в гробището преди близо 20 години, като е избрал място на деветия етаж, тъй като баща му Дондиньо е играл с номер 9, съобщава местното издание О Глобо.
“Градът скърби. Всички са тъжни, защото Пеле бе част от нашия живот. Сякаш загубихме член на семейството”, разказва 87-годишният журналист Валтер Диас, който е бил близък с Пеле. “Мисля, че ще има много хора на поклонението. Градът се подготвя, хората тук обичат Пеле, както и феновете на Сантос, защото той изведе името на клуба по целия свят”, допълва Диас.

Пеле празнува вкаран гол по време на футболен мач през 1970 г.

Считан от мнозина за най-великия футболист на всички времена, трикратният световен шампион бе хоспитализиран в болница “Алберт Айнщайн” в Сао Паоло в края на ноември. 82-годишният Пеле се бореше с рак, като през септември миналата година беше отстранен тумор от дебелото му черво. По-късно обаче лекари съобщиха, че химиотерапията не дава резултати и той бе поставен на палиативно лечение. Легендарният футболист прекара коледните празници в здравното заведение, заобиколен от близките си.

Едсон Арантес до Насименто – Пеле е роден на 23 октомври, 1940 година. Той стартира професионалната си кариера на 15-годишна възраст със Сантос и дебютира за националния отбор на Бразилия година по-късно. Участва на четири световни първенства, печелейки три от тях – през 1958, 1962 и 1970 години, и поделя върха в реализаторската листа със 77 гола в 92 срещи.

Футболната звезда Пеле с наградата “Спортист на века” в Държавната опера във Виена на 19 ноември 1999 г.

На финала на Световната купа през 1962 г. Пеле е контузен. Въпреки това Бразилия печели втората си Световна купа. Грубата игра и контузиите превръщат Световната купа през 1966 г. в катастрофа както за Бразилия, така и за Пеле, тъй като отборът отпада в груповата фаза.

“Пълен, срамен провал” – така Пеле описва загубата в автобиографията си и добавя: “Всички мислеха, че ще спечелим с лекота. Но подготовката ни не беше планирана със същото смирение, както през 1958 г, или 1962 г. Започнахме да губим титлата още преди да сме стъпили в Англия”.

След този провал той обмисля да се откаже от участие на следващото Световно. Въпреки това се завръща през 1970 г. и заедно с отбора си печели третата Световна купа за Бразилия. Това е последното участие на Пеле на този турнир.

 

С екипа на Сантос той има 643 гола в 659 мача, извеждайки клуба до трофеите в Копа Либертадорес и Интерконтиненталната купа, през 1962 и 1963.

Пеле е име, което завинаги ще остане записано в историята на световния футбол – наричан е Кралят, избран е за Играч на столетието от ФИФА заедно с Диего Марадона, рекордьор с десетки незабравими постижения, придал ново значение на фланелка номер 10, нищо, че му е била дадена по случайност. Това е Едсон Аранчис до Насименто. Или просто Пеле.

Футболните звезди – бразилецът Пеле и аржентинецът Диего Марадона

“Сбих се с децата в училище, защото ме наричаха Пеле. Наказаха ме за два дни и когато се върнах вече всички ме наричаха Пеле. Тогава го мразех. Сега, разбира се, го обичам”, споделяше той.

Ранните години от живота на Пеле, обаче, са тежки. Той израства в бедност, но футболът е това, което го движи напред, благодарение на баща му. Няма пари за топка – играе с чорап, пълен с вестници или с грейпфрут. Всичко се променя, когато е на 15 – с дебютния му мач за бразилския Сантош. Клуб, на който остава верен почти цялата си кариера.

Той е само на 9 години, когато отборът на Бразилия, който е домакин на Световната купа по футбол през 1950 г., губи от Уругвай на финала. Тогава той казва на разстроения си баща, че един ден ще спечели Купата за него. И Пеле спазва обещанието си неколкократно.

Единствения с 3 световни титли

Първите си стъпки за националния отбор на Бразилия Пеле прави още когато е едва на 16 години срещу Аржентина. Тогава отбелязва и първия си гол за Селесао. Едва година по-късно Пеле извежда своята Бразилия до шампионското място на Мондиала И до ден днешен Пеле остава единственият футболист, покорил световния връх цели три пъти.

В добавка, той има 10 титли на Паулиста и печели бразилската Серия А шест пъти.

През 1975 година той се връща след оттеглянето си, за да подпише с Ню Йорк Космос,където печели Супер Боул през 1977. Той прекратява кариерата си в същата година в демонстративен мач между Космос и Сантос на “Джайънтс Стейдиъм”.

Благодарение на успехите му със Селесао, Пеле събужда интереса на редица футболни грандове – Реал Мадрид, Ювентус, Манчестър Юнайтед – нито един от тях, обаче, не успява да го отдели от Сантош. Интер почти успява, Пеле дори подписва договор с тях. Документът, обаче, е скъсан, след като фенове на Сантош излизат на бунт.

През 1961-ва година, тогавашния президент на Бразилия обявява Пеле за официално национално съкровище, за да го спре да напусне страната. Той, обаче, я напуска чак през 1975-та, когато подписва с американския Ню Йорк Космос. Присъствието му популяризира футбола в Съединените щати и поставя основите за развитието му там.

В хода на кариерата си Пеле постига рекорд след рекорд – освен че е най-младият играч със златен медал от Мондиал, той държи и най-голямото постижение за попадения – през годините Пеле отбелязва над 1200 гола, над хиляда от които за клуба му Сантош.

Пеле печели не само сърцата на феновете, но и уважението на колегите си на терена. Холандската легенда Йохан Кройф го нарича “единственият футболист, който излиза от рамките на логиката”.

Получава „Златна топка” на 73 години

Пеле може и да е Краля на футбола, обаче никога по време на професионалната си кариера не е получавал най-ценния индивидуален приз във футбола – “Златната топка”. Разбира се, причината за това е фактът, че наградата е била давана само на играчи от Европа до 1995 година.

По време на церемонията по връчването на приза през 2013 година бе решено Пеле да получи специална “Златна топка” заради заслугите му. Това се случи на голямата сцена, а моментът бе много емоционален. Всички в залата избухнаха в аплодисменти, а Пеле не успя да се сдържи и сълзите започнаха да се стичат по очите му. След това пък на големия екран започнаха кадри с моменти от неговата кариера. Можете да видите емблематичния случай по-долу в материала.

А на въпрос на журналист “Как се пише Пеле?” защитникът на Манчестър Юнайтед Пади Креранд отговаря – “Много просто. Б-О-Г.”

“Бих искал да бъда запомнен – казва той – като човек, който показа на света, че семплостта на човека все още е най-важното качество. Чрез семплост и искреност можеш да обединиш цялото човечество”, казва Пеле пред Ню Йорк Таймс през 1977 г.

Пеле пише няколко автобиографии. Животът му е запечатан и в редица документални и полу-документални филми. Последният от тях излиза през2021 г. като продукция на Нетфликс.

RELATED ARTICLES

Most Popular