Wednesday, June 26, 2024
HomeРегионДупницаСДС-Дупница: Не искаме ”Кюстендилска вода” без гаранции за финансиране

СДС-Дупница: Не искаме ”Кюстендилска вода” без гаранции за финансиране

Гаранции за обезпечаване на В и К сектора искат общинските съветници от СДС-Дупница. Групата,в която са председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов, Георги Георгиев,  Иван Раков,Емилия Кузманова и Венелин Коларов, излезе сдекларация за състоянието и бъдещето на водния секторв община Дупница. В нея настояват за финансиране и актуализация на стратегията за водоснабдяването.

„Ние, общинските съветници от групата на СДС-Дупница, сме изключително притеснени за състоянието и развитието на водният сектор в общината. Вече десет години Дупница е извън обхвата на европейското финансиране във В и К. Видно е, че одобрената през 2013г. Стратегия за развитие на водния сектор в РБългария показва дефекти, които стопират финансирането в област Кюстендил и в частност в Дупница. Както и в още пет области в страната. Очевидно е, че е необходим спешен анализ и актуализация на стратегията. Но още по-видно е, че за това липсва воля както в МРРБ, така и в парламентарно представените партии без изключение. Държавната политика в сектора се определя от чиновници, при това от четвърти – пет ред в различни министерства и институции. Които сега са входирали проектозакон за водоснабдяване и канализация. Закон, който е противоконституционен, антидемократичен и срамен за всяко гражданско общество. Закон, от който трябва да се срамува всеки народен представител и политик въобще”, се казва в документа. Там е отбелязано още, че в цялата криза във водния сектор се оказва, че община Дупница, като част от Кюстендилска област ще бъде извън обхвата на европейското финансиране и в следващите най-малко пет години. Подчертано е, че МРРБ не се съобразява с единодушното желание на Общински съвет – Дупница, за излизане на Дупница от безплодната и неработеща Асоциация ВиК – Кюстендил. Посочено е, че всички доводи и аргументи на местния парламент са отхвърлени и оставени без уважение. Подчертано е също, че има съгласувана атака между МРРБ и КЕВР за натиск върху „ВиК – Дупница” и налагането на „Кюстендилска вода” АД за воден оператор на територията на общината ни.

„Няма да се съгласим на консолидация и влизане на Кюстендилска вода АД в Дупница, ако няма ясни гаранции, че Дупница ще получи европейско или национално финансиране за решаване на поне най-спешните нужди в сектора. Което финансиране по наши преценки е не по-малко от 30 млн.лв. Гаранциите трябва да бъдат ясни и точно разписани.

Като съветници, клели се да работят за интересите на гражданите от общината, искаме да знаем какво ще получат гражданите на Дупница срещу цена на водата от 3,10лв./куб.м? Считаме, че тази цена ще позволи на Кюстендилска вода да инвестира в Дупница не по-малко от 1 млн.лв. годишно. Което следва да бъде изрично разписано в бизнес – плана на дружеството за следващите пет години. Като не приемаме обещания за неясни бъдещи ползи и бенефити без никакво обезпечение.

Ако се стигне до консолидиране на водния оператор, бихме искали да получим ясни гаранции от Кюстендилска вода АД за структурата на дружеството и особено на бъдещият район „Дупница“. Особено внимание обръщаме върху обезпечаването с техника и с наличието на отдел, който ще съгласува проекти и документи тук, в Дупница, което е особено важно за инвеститорите в общината. Като гаранция изискваме щатното разписание да бъде разписано в бизнес-плана на дружеството и утвердено от Асоциацията по ВиК – Кюстендил”, заявяват съветниците.

Те посочват още, че без отговори на поставените въпроси и без изпълнение на тези ясни гаранции се обявяватпротив влизането на „Кюстендилска вода” АД в община Дупница и ще се противопоставят на всички действия в тази посока.

„Призоваваме отговорните фактори в държавата и особено народните представители от област Кюстендил да разгледат внимателно ситуацията и да чуят аргументите и опасенията на местната власт.Призоваваме гражданите на Дупница за съпричастност и гражданска активност по темата. Дупница е град на активни, достойни и горди хора. Нека заедно защитим интересите на обществото ни!”, пишат представителите на СДС в ОбС.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

2 COMMENTS

  1. Стига празни приказки ,Коце .Тебе вече никой не те взима на сериозно.Ти си баш като в приказката : кучето си лае и кервана си върви.Само дето ти и останалите безделници и за куче не ставате .Не можахте да опазите ВиК.Подарихте го на Асоциацията ,а сега се правите на многострадалната Геновева.
    Време е вече да се откажете от заплатите си /така и така нищо не вършите /и да се започне събиране на средства /целево/за подпомагане на капиталните ремонти за подмяна на водопровода в града.По една улица на месец да се прави ,пак ще е нещо.
    Вие ,като че ли очаквате проблема да се реши сам.Е няма да стане.По-лошо иде ,особено докато вие дремете в Общината.

  2. Какво ги правите тия пари от таксите за водата,че не ви стигат за нищо по подръжка камо ли за печалба.Имате малко персонал. Вадата правите ли я,вадите ли я с помпи или е на самотек.Да на сомотек е .Всички цигански махали не си плащат водата за сметка на другите.Те това е проблема.Студат си дините и безалкохолните даже лятото с водата която ние плащаме.Те така беше и все още е с тока и данъците.

    Reply

Comments are closed.

Most Popular