Saturday, May 18, 2024
HomeКриминалниТръгна делото за намерената в куфар край Перник Евгения

Тръгна делото за намерената в куфар край Перник Евгения

Майката на младата жена: Кои сте вие да я убивате?

В Съдебна палата започна първото заседание по делото за убийството на Евгения Чорбанова. През октомври миналата година тя беше обявена за издирване от съпруга ѝ. Пред полицаите той обяснил, че жената тръгнала на фитнес и не се прибрала. Месец по-късно тялото й беше намерено в куфар край Перник.

Тази сутрин съпругът на жертвата Орлин Владимиров беше докаран в съда окован в белезници. Щом го видя, майката на Евгения Капка го запита- “Щастлив ли си сега?”.
Орлин Владимиров е обвинен за убийството на младата жена, но беше привлечен към наказателна отговорност като физически извършител за умишлено убийство, но в по-леката хипотеза на Наказателния кодекс, която предвижда затвор от 10 до 20 години. Баща му пък е обвинен като негов помагач. Той предварително е знаел, че синът му планира да убие съпругата си, и му е обещал да укрие тялото ѝ. Бащата е на свобода срещу парична гаранция от 5000 лв. „Защо не ме погледнеш? Не смееш, защото знаеш, че си виновен“, обърна се майка на Евгения към свекър си Пламен Владимиров, докато съдът се бе оттеглил на съвещание.

През това време свекърът на Евгения, който е обвинен като помагач на сина си, беше вперил поглед надолу. “Ти си го подкрепил и си му дал всичко. Виновен си за всичко. Защо не дойде да кажеш, че има проблеми? Сега сложи петно върху детето им за цял живот, да бъде без майка и с баща убиец”, заяви още Капка Чорбанова.

“Кои сте вие, та да убивате? Кой ви даде това право? Нито сте я родили, нито сте я гледали, нито кърмили. Един месец търсихме, а вие се правите на луди“, допълни тя.

Адвокатите на обвиняемите Орлин и Пламен Владимирови посочиха, че в обвинителния акт има допуснати съществени процесуални нарушения, които могат да се отстранят при връщането му на прокуратурата. Според тях има само твърдения и липсват факти във връзка с извършването на убийството и съучастието в престъплението на 60-годишния Пламен.

СГС отказа да върне обвинителния акт на прокуратурата и насрочи делото за 17 януари. Адвокатите на Орлин и Пламен Владимирови поискаха още делото да бъде закрито за медиите, за да не бъдат изнесени в публичното пространство интимни подробности от живота на жертвата и нейния съпруг. Съдия Вера Чолакова го отхвърли.
Съдебният състав не намери и основания да промени мярката за неотклонение на Орлин Владимиров от постоянен арест в по-лека, тъй като има опасност той да се укрие или да повлияе на свидетели. Като частни обвинители бяха конституирани близки на жертвата, както и бяха приети гражданските им искове, сред които и този на малолетното дете на Евгения. Исковете на близките на убитата млада жена надхвърлят 2 милиона лева.

Приятели и роднини  на убитата Евгения се събраха на протест пред Съдебната палата. Бяха издигнати плакати “Справедливост за Евгения”, “Доживотен затвор за убийците”, както и “Не искаме убийци сред нас”. Майката на удушената млада жена – Капка Чорбанова, каза пред журналистите, че дъщеря ѝ се е оплакала три пъти в полицията от мъжа си, но това не се е сметнало за домашно насилие. Тя благодари на събралите се в подкрепа на дъщеря ѝ.

“Безпомощна е била, не е имало кой да ѝ помогне. Да ви кажа, че и след като се е оплакала три пъти в полицията това не се смята за домашно насилие, за мен това е върховата точка на домашно насилие. Искам да благодаря на нейните приятели, близки, на наши роднини, които са се събрали тук на мирен протест, за да защитят моята дъщеря и нашето семейство”, допълни почернената майка.

Тя се възмути и от наложената от съда мярка за неотклонение на свата си Пламен Владимиров, който е на свобода срещу парична гаранция в размер на 5000 лева.

“Не мога да разбера човешкият живот 5000 лева ли струва? Нямам думи да опиша как е възможно съдът да го пусне срещу 5000 лв. гаранция. Надявам се да има справедливост, съдът да си вземе правилното решение”, каза още Чорбанова. 

Ако бъде признат за виновен 36-годишният Орлин може да получи 15-20 години “лишаване от свобода”, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Присъдата за баща му Пламен ще е по-лека, тъй като той е обвинен в помагачество.

RELATED ARTICLES

Most Popular