Sunday, June 16, 2024
HomeРегионДупницаСедмокласници кандидатстват в 38 паралелки с 988 места в област Кюстендил

Седмокласници кандидатстват в 38 паралелки с 988 места в област Кюстендил

3 дупнишки гимназии разкриват нови специалности

 

 

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

Продължава подаването на заявления за прием в учебно заведение след успешно завършен 7-и  клас в област Кюстендил. За учебната 2022/2023 година в областта е утвърден план-прием за 38 паралелки с 988 места, разпределени в 17 средни училища, намиращи се в Кюстендил, Дупница, Бобов дол, Сапарева баня и Кочериново.

В средните учебни заведения в областта има 3 нови специалности. Това са: „Компютърни мрежи” в ПГ „Акад. С. П. Корольов”,  като завършилите придобиват професия „Техник”;  „Електронна търговия”, професия „Организатор интернет приложения” в  Професионална гимназия по облекло и стопанско управление; „Електрически превозни средства”, професия „Техник по транспортна техника” в Професионалната гимназия по транспорт в Дупница.

„В момента  учениците подават документи за участие в първия етап на класирането, като срокът е до 7 юли. Заявления могат да се подават онлайн или в училищата – гнезда. След това класирането се извършва в Регионалното управление на образованието, като списъкът от първия етап на класирането се обявява до 12 юли. Осигурени са 988 места – приблизително толкова са и завършващите 7 – и клас в нашата област”, обясни началникът на инспектората Мая Стойчева.

Училищата-гнезда, определени за подаване на документи за областта, са  ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в Кюстендил и ОУ „Христаки Павлович” – Дупница.

Сроковете за обявяване на списъците с приетите ученици за първи, втори и трети етап на класиране са съответно до 12, 20 и 29 юли.  Сроковете за записване са: за първи етап на класиране – от 13 до 15 юли; за втори етап на класиране – от 21 до 22 юли; за трети етап на класиране – от 1 до 2 август.

За приема на заявления на седмокласници разговаряхме с директора на училище „Христаки Павлович” Антоанета Николова. „Приемът на документи върви с нормално темпо. Няма струпвания. В училището има разлепени списъци на училищата, обявили държавен план-прием, както и информация за сроковете за класиране и записване. Ние имаме ангажимент да подадем заявленията с подредените желания относно предпочетените от учениците и родителите им специалности. Едно от нещата, което трябва да се знае за кандидатстването е, че учениците не могат да подават документи сами, задължително е да са с родител”, каза Антоанета Николова. Комисията, приемаща документи в ОУ „Христаки Павлович”, работи от 7 до 19 часа.

RELATED ARTICLES

Most Popular