Friday, May 17, 2024
HomeНовиниСЗО за Омикрон: Не знаем колко бустерни дози трябват

СЗО за Омикрон: Не знаем колко бустерни дози трябват

Световната здравна организация препоръчва допълнителна ваксинация срещу варианта Омикрон на коронавируса, но все още няма ясни данни, колко бустерни дози са необходими за целта.

Това обяви Силви Бранд, директор на СЗО в областта на глобалната готовност за епидемии на брифинг в офиса на ООН в Женева.

“Не знаем дали Омикрон води до дълъг COVID-19. Надяваме се, че не, тъй като виждаме по-малко опасни усложнения, отколкото при заразяване с други варианти. Надяваме се, че вирусът е станал по-приспособен към хората”, посочи Бранд.

“Не знаем колко бустерни дози ще са необходими, защото за това няма достатъчно проучвания. Има теоретичен модел, че колкото повече ваксинации се правят, толкова повече антитела произвежда тялото ни. Но към момента не е ясно дали те ще повишат защитата”,.

Според СЗО пандемията от COVID-19 е динамична и все още не е приключила. Възможни са нови вълни, както и поява на нови щамове.

В тази връзка СЗО разглежда три възможни сценария за развитие на ситуацията в света.

Първият предполага, че вирусът ще продължи да бъде силно заразен, но по-малко опасен и хората без допълнителни заболявания ще го понасят лесно.

Вторият гласи, че светът ще разработи ефективни ваксини срещу Омикрон.

Третият включва появата на нови варианти, опасни за рисковите групи хора, като така ще се върнем към ситуацията от 2020 г.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular