Friday, May 17, 2024
HomeРегионРилаСкъпият ток удари и Рилския манастир навръх Отчовден

Скъпият ток удари и Рилския манастир навръх Отчовден

  • Игуменът Евлогий: Последната сметка е за 8000 лв.

  • Хиляди миряни се събраха в светата обител, духовният елит провъзгласи за епископ дядо Пахомий

Рекордни са сметките за ток на Рилския манастир. Оттам отчитат драстично увеличение в цената на електричеството, и то още преди практически да е започнал отоплителният сезон, съобщи Нова телевизия.
В манастира са притеснени, защото зимата е сурова и отоплението е голям разход за светата обител.


Енергийната криза удря навсякъде, а пред електромера всички са равни. Наред с фирми, предприятия и различни производства от драстично завишение на месечната сметка за ток страда и най-големият манастир в страната – Рилският.
Игуменът на манастира дядо Евлогий заяви, че увеличението е 100%, въпреки че имат договор с фирма за доставка на ток, както е позволено от закона, и е имало полза от този договор, защото са били със сериозна отстъпка за ползваната електроенергия.
Разходите за ток в момента са двойни. Последната сметка за ток на манастира е за около 8000 лева. За предстоящата зима разходите за електричество изглежда ще са рекордни.
Въпреки битовите си проблеми, Рилската света обител по традиция посрещна стотици вярващи за празника Отчовден. В манастирския комплекс се събраха монаси, монахини, свещенослужители и множество поклонници от цялата страна. На 19 октомври, известен още като Отчовден или Денят на Отеца, Православната църква празнува паметта на преподобни Йоан Рилски Чудотворец или пренасянето на честните му мощи от Рилската пустиня в гр. Средец.
На празника в сан „епископ” беше въведен и ректорът на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” – епископ Пахомий, с титлата „Браницки”.
По традиция на 18 октомври в най-големия български манастир беше отслужено и всенощно бдение.
Преди началото на тайнството, дядо Пахомий изповяда символа на вярата, даде своите епископски обети за пазенето на каноните и преданието на църквата, както и спазването на правилата на всички вселенски и поместни събори и да спазва устава на Българската православна църква.
Тържествената Света литургия бе оглавена от Варненския митрополит Йоан. В службата участваха Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Неврокопският митрополит Серафим, Врачанският – Даниил, Видинският митрополит Яков, Мелнишкият митрополит Герасим – секретар на Светия синод, Адрианополският епископ Евлогий – игумен на Светата обител, Агатополският епископ Йеротей – викарен епископ на Сливенска епархия. След ръкополагането си Браницкият епископ Пахомий взе участие в първата си света литургия като епископ.
“На 20 септември, когато се чества паметта на Св. Евстатий, бях повикан в Светия синод, за да дам отговор пред патриарха на Българската църква дали съм съгласен с избора ми за епископско служение. Тогава си спомних думите на Иисуса Христа към учениците му: „Ако някой иска да върви след мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и да ме последва”. Замислих се за обетите, които съм дал в своя живот, защото обетите в същността си са да следваме Агнеца Божий, където и да идем. Днес, чрез светите архиереи и пред христоименитото изпълнение, аз влязох в чина на епископите, давайки преди това обет за вярност към непорочната православна вяра и към свещеноначалието на родната ни църква. Този обет налага върху мен отговорността на архипастир, приемник на Божествените апостоли и отци”, каза епископът.
Песнопенията по време на службата бяха изпълнени от два хора – „Св. Наум Охридски” с диригент д-р Андрей Касабов, както и гости – църковни певци, с ръководител Христос Халкиас, от Солун, Гърция, дошли специално за празника.
Досега в Рилската света обител са извършени няколко епископски хиротонии – през 1969 г., там е ръкоположен за Драговитийски епископ архим. Йоан, който по онова време е игумен на манастира. На 19 октомври 1998 г. отново там е хиротонисан за Макариополски епископ архим. Гавриил, който сега е Ловчански митрополит.
След службата беше извършена и традиционната лития около храма.
По време на службата епископ Герасим прочете поздравление на патриарх Неофит към лекарите и медицинските работници, на които Св. Иван Рилски е покровител.

RELATED ARTICLES

Most Popular