Friday, May 17, 2024
HomeРегионКюстендилСлаб интерес към коледните елхи в Кюстендилско

Слаб интерес към коледните елхи в Кюстендилско

Слаб интерес към коледните елхи отчитат от Регионалното управление на горите (РУГ) в Кюстендил. “През последните 3-4 години липсва интерес към коледните дръвчета. Хората се научиха да купуват изкуствени елхи или такива в саксия, които след това засаждат. Вероятно причината е и във високите цени на дръвчетата”, каза директорът на РУГ Здравчо Тодоров.
Той посочи, че през тази година РУГ-Кюстендил е издало едва 380 пластини за добив на коледни елхи, чрез които продажбата им се узаконява, за областите Кюстендил и Перник. Броят им за миналата година е около 500.
Тодоров припомни, че при установени нарушения за продажба на незаконно придобити елхи се налагат глоби – от 100 до 500 лв. – за физически лица и от 300 до 5000 лв. – за юридически.
Инспектори от РДГ провериха днес пазара в Кюстендил. Оказа се, че коледни елхи се предлагат само на едно място. Инспекторите не откриха нарушения.
Цените на предлаганите коледни дръвчета са между 10 до 40 лв., в зависимост от големината. Според единствения търговец интересът е слаб, но очаква продажбите да се увеличат малко преди празниците. Той увери, че цените не са променяни и са същите, както през миналата година.

RELATED ARTICLES

Most Popular