Friday, May 17, 2024
HomeРегионКюстендилСлед получените компенсации от правителството, няма да се спира уличното осветление в...

След получените компенсации от правителството, няма да се спира уличното осветление в Община Кюстендил

Ще се търси решение в поставянето на фотоволтаични централи, заяви градоначалникът Петър Паунов

Няма да се налага спиране на уличното осветление в община Кюстендил след получените компенсации от Правителството, съобщи днес на брифинг кметът на Общината Петър Паунов. Той посочи още, че е доволен от това, че държавата ще пристъпи към централизирани търгове за електричество, защото на обявената от Община Кюстендил процедура за миналата година не е явил нито един кандидат.

Паунов  посочи, че сметката на Общината за улично осветление за януари миналата година е била 41 694 лв. „В момента тя е 94 хиляди лева, но имаме компенсации в размер на 63 370 лв., така, че ще платим 31 хиляди лева, при положение, че през декември платихме над 100 хиляди лева”, каза Паунов. Сметката за електричество за общинската администрация и общинските звена за януари тази година е 41 хиляди лева, а компенсацията е в размер на 13 600 лв., каза Паунов.

„При тези сметки, напрягайки максимално резервите, ще се постараем да не се стига до ограничаване на осветлението в града и селата”, каза кметът на Кюстендил.

Петър Паунов съобщи още, че вече се прави обследване от експерти на дванадесет сгради с плоски покриви, с цел изграждане на фотоволтаични инсталации за нуждите на община Кюстендил. Фотоволтаиците, енергоспестяващото осветление и санирането са ключови моменти в тази енергийна ситуация, коментира Паунов./БНР

 

RELATED ARTICLES

Most Popular