Friday, May 17, 2024
HomeРегионБлагоевградСлед проверка в болницата: Няма нарушения по случая с бебето, изписано със...

След проверка в болницата: Няма нарушения по случая с бебето, изписано със счупен крак

Няма нарушение на лекари или медицински сестри в болницата в Благоевград по случая с новороденото дете, което беше прието с жълтеница, но го изписаха със счупен крак.
Това показват първоначалните резултати от вътрешната проверка. Директорът на лечебното заведение д-р Огнян Митев цитира документ от болница „Пирогов”, където детето беше шинирано. Според документа фактурата е с давност около една седмица.

По думите на доктор Митев това означава, че травмата може да е получена и докато бебето е било още вкъщи. Възможно било при приема в благоевградската болница лекарите да не са я забелязали, тъй като фрактурата е била без разместване на костта.
“А е изключено някой от персонала да го хвърля, да го пуска и т.н. Възможно е, по някакъв начин вкъщи да е станала фрактурата, при повиване или при нещо друго, със съвсем малко движение”, каза за NOVA д-р Митев.
Той допълни, че има и друга възможна хипотеза. “Вродени заболявания с ендемичен район Симитли. При тези заболявания се случва спонтанна фрактура, тоест без някакво сериозно външно вмешателство костта просто се чупи. Това също ще го проверим”, посочи Огнян Митев.

Припомняме, че в петък директорът на лечебното заведение даде пресконференция,  на която съобщи, че иска да изясни случая, за да не остават съмнителни неща“. Момченцето е родено на 11 март и е изписано. “На 1 април постъпва в нашата болница с лека жълтеница и лека хрема. Нищо сериозно като състояние. На 5 април колежка установява дясното краче е подуто. Веднага са направени рентгенови снимки и се установява, че има немалка фрактура на дясната бедрена кост”, обясни д-р Митев. „Това за мен е прецедент, най-здравата кост в човешкото тяло. Трябва голяма сила и не мога да си представя как би могло да се случи такова нещо. От 35 години работя в родилно отделение и такова чудо досега не е имало. Персоналът не би направил такова нещо. Искам да изясним случая, за да не остават съмнителни неща“, коментира той. Бебето е откарано в „Пирогов“, където му слагат гипс. Още на същия ден е върнато в болницата в Благоевград. След това родните са отишли в отделението и са обвинили персонала за случилото се. Държали са се агресивно, отправяли са заплахи, има и счупено стъкло на входната врата”, обясни директорът на лечебното заведение

Д-р Митев показа и медицинската документация от “Пирогов”. Според анамнезата, която са получили от “Пирогов” там е била установено, че счупването е с давност около една седмица.

Образувано е досъдебно производство, каза за БТА районният прокурор на Благоевград Борислав Ковачки. Разпитани са всички служители на лечебното заведение, които са имали контакт с детето и са полагали грижи за него. На този етап има много неизяснени обстоятелства, посочи районният прокурор и допълни, че към момента не се установява виновно поведение на конкретно лице.

Случаят нашумя след като роднини на бебето от Симитли отправиха обвинения срещу лекари и сестри в отделението по “Неонатология” на болницата в Благоевград заради счупения крак на детето. По думите им то е прието за лечение от жълтеница, а няколко дни по-късно са уведомени, че е закарано в “Пирогов” за поставяне на шина заради счупен крак. Семейството обясни, че не е било предупредено за преместването на детето в софийската спешна болница, а е било поставено пред свършен факт. Според близките крачето му е било счупено по време на престоя в лечебното заведение.

След запитване директорът на лечебното заведение д-р Митев обясни, че в стаята, където е било настанено бебето е имало камера, която покрива много малък периметър от помещението и затова с нея не може да се установи, какво е ставало там.

RELATED ARTICLES

Most Popular