Friday, May 17, 2024
HomeРегионПерникСлед случая „Сашко“: Наръчник за деца с аутизъм представиха в Перник

След случая „Сашко“: Наръчник за деца с аутизъм представиха в Перник

Наръчник за деца с аутизъм и документален филм със заглавие „Нещо, което можем да кажем”, представиха в Перник.

Срещата, организирана от Областна администрация, събра учители, родители и представители на образователни институции от региона. На нея присъства и заместник-министърът на труда и социалната политика Надя Клисурска-Жекова.
Тя посочи, че темата придоби особена актуалност след случая с 12-годишния Александър Цветанов от Перник, чието издирване продължи 8 денонощия.

Клисурска съобщи, че по данни на Световната здравна организация през последните години едно на 44 деца е с проблеми от аутистичния спектър. Броят на социалните услуги, подкрепящи децата с увреждания в България, е 647. Над 15 хиляди подрастващи са обхванати от тази система.
Държавният ресурс за този вид услуги през тази година възлиза на над 600 млн. лв., каза още зам.-министърът.

Срещата по представяне на Наръчника за обосновано включване на деца аутисти в училищна среда беше модерирана от д-р Весела Банова, председател на сдружение “Дете и пространство”.
Четивото е създадено от екип партньорски организации от Белгия, Франция, Испания, Италия и България. Те предават своя опит на родители на деца аутисти, техни възпитатели и учители, професионалисти, водени от етичния принцип за значимостта на всеки човек. Наръчникът се разпространява безплатно.
Във фоайето на зала “Панорама” в миньорския град беше подредена изложбата “През моите и твоите очи”. Фотографиите са на Севдалин Тлаченски, който е с аутизъм и чрез снимането показва красотата в на пръв поглед непривлекателни обекти от заобикалящия ни свят.

RELATED ARTICLES

Most Popular