Sunday, May 19, 2024
HomeНовиниСвятСлед стихията: Откриха стотици тела в малък залив край либийския град Дерна

След стихията: Откриха стотици тела в малък залив край либийския град Дерна

150 деца са отровени от замърсената вода

Спасителен екип от Малта е открил телата на стотици загинали на плаж в засегнатия от наводненията либийски град Дерна, съобщи малтийската служба за гражданска защита, цитирана от Ройтерс. “Вероятно става въпрос за около 400 тела, но е трудно да се каже”, заяви ръководителят на спасителния екип Наталино Безина пред в. “Таймс ъф Малта”.
В сряда Малта изпрати около 72-ма спасители от армията и от службата за гражданска защита, припомня Ройтерс.
Телата са били открити от четирима спасители, които първоначално са попаднали на седем трупа, три от които на деца, в пещера край морето.
Екипът е продължил търсенето, като към малтийците са се присъединили и либийски спасителни лодки. Впоследствие те са се натъкнали на малък залив, осеян с отломки и няколкостотин мъртви тела. Смята се, че те са отнесени в морето при силните наводнения, причинени от бурята “Даниел”. Стихията доведе до срутването на два язовира, като водата помете една четвърт от крайбрежния град.

Броят на децата, отровени от замърсена вода след наводненията в североизточния либийска град Дерна, достигна 150, заяви министърът на околната среда на базираното в Триполи Правителство на националното единство Ал Джазира Ибрахим ал-Араби Мунир. По-рано ръководителят на Либийския национален център за контрол на заболяванията Хайдар ас-Сайх съобщи за 55 случая на отравяне сред деца. Мунир посочи също необходимостта от евакуация от наводнените райони. Той допълни, че кладенците са замърсени в резултат на покачването на нивото на водата. В светлината на нарастващия брой жертви министърът също така призова обществеността да се въздържа от използване на кладенци поради тяхното замърсяване.

RELATED ARTICLES

Most Popular