Saturday, May 18, 2024
HomeАктуално от днесСлънчево до обяд, после - валежи над Централна и Западна България

Слънчево до обяд, после – валежи над Централна и Западна България

Днес през страната ще преминава студен атмосферен фронт. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Преди обяд ще е предимно слънчево, с по-значителна облачност над централните райони.

След обяд над Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Вечерта явленията ще обхванат и Североизточна България. По-голяма вероятност за локални интензивни валежи и градушки има в Рило-Родопската област. С умерен, в Дунавската равнина и временно силен северозападен вятър, ще нахлува хладен въздух. Температурите ще се понижат и максималните ще са предимно между 29° и 34°, малко по-високи в Югоизточна България. Амосферното налягана ще се понижава и ще бъде по-ниско от средното за месеца.

Над планините в следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждона облачност. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевична дейност, на повече места и по-интензивни в Рило-Родопската област. Ще духа умерен северозападен, по най-високите части на Рила и Пирин – югозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 25°, на 2000 метра – около 18°.

RELATED ARTICLES

Most Popular