Sunday, May 19, 2024
HomeРегионБлагоевградСнежен трилър в Рила! Над 24 часа издирват изчезнал сноубордист в ски...

Снежен трилър в Рила! Над 24 часа издирват изчезнал сноубордист в ски зона “Картала”

Пистовият спасител Красимир Стоянов: Търсим игла в купа сено

 

Трагедия със сноубордист се разигра в Рила планина. 34-годишният мъж от София изчезна в местността Бодрост. Повече от 24 часа спасители, доброволци и следови кучета го издирваха, но без успех до редакционното приключване на броя. Акцията се провеждаше в критични за спасителните екипи условия – силен снеговалеж и висока степен на лавинна опасност.

За първи път спасителите поискаха разрешение от централата на Google в Ирландия за проследяване през приложенията в телефона на мъжа. По непотвърдена информация късно в понеделник телефонът е бил засечен. Това дава шанс на спасителите да открият изчезналия столичанин през нощта. 34-годишният сноубордист изчезна внезапно в неделя, докато се спускал по забранените улеи в ски зона “Картала” заедно с група приятели. След като не пристигнал на мястото, където се чакали, приятелите му започнали да го търсят по телефона, но той не отговарял, затова около 17,37 ч. потърсили помощ от планинската служба в Благоевград. Спасителната служба веднага тръгнала да го търси, а по време на акцията спасителите установили, че в един от улеите – “Американката”, е паднала огромна лавина. “Това е станало на първия улей, който е успореден с писта, където има диря от влизане и със сноуборд, и със ски, но дали е там – не може да се каже”, коментира началникът на ПСС-Благоевград Георги Ботев.

Изчезналият мъж не е разполагал с лавинен уред, което е проблем. „Не можем да кажем дали е в лавината, защото ако имаше лавинен уред, щяхме да потърсим и да го засечем, но след като няма лавинен уред, представете си едно огромно поле, паднала снежна маса – никой не може да каже дали е там”, каза още Ботев. “Търсим игла в купа сено”, категоричен бе Красимир Стоянов, председател на Пистовата спасителна служба.

Два екипа спасители – общо 13 човека, са издирвали изчезналия мъж до 1,00 часа през нощта. В понеделник сутринта акцията бе подновена, като към благоевградските екипи се присъединиха и спасители от Разлог, Банско и София. Около 15 доброволци, както и четиримата приятели, с които е карал изчезналият сноубордист, също се качиха в планината, за да го издирват. В продължение на часове спасителните екипи провериха огромен периметър над пистата – всичките улеи и пътеки, които са предпочитани от фрирайдърите. “Това са най-трудните акции поради простата причина, че трябва да прегледат огромен район”, обясни пистовият спасител Красимир Стоянов.

На място пристигнаха и спасители от Банско с обучени кучета. Животните имаха задачата да претърсват участък от лавината с площ 100 квадратни метра. “За кучето претърсването на този участък ще отнеме 20-30 минути, а на човек – над два часа”, посочиха спасителите. “От вчера до днес има новонавалял сняг, което затруднява кучетата, защото не могат да “хванат” миризма, обясни Благовест Обецанов от ПСС-Банско. Спасителната група претърсваше терена и с помощта на два Recco детектора. “Това е специален детектор, който засича метали, може да засече борд. Не можаха да ни дадат точни координати на телефона, районът е огромен, 4-5 км е дълга пистата с дерета навсякъде”, заяви Георги Ботев от ПСС-Благоевград. “Човек може да се отклони и да отиде на 1 км, това е огромен склон – денивелацията му е 1000 м. Надяваме се да е оцелял, но ако е под лавината, шансът му е много малък”, допълни още Ботев. „Локализирахме ъгъла, по който е пуснат сигналът от клетката, но това са километри разстояние. Имайте предвид, че говоря за километри по въздушна линия, което значи, че по терен са много повече като километри”, обясни Красимир Стоянов.

Спасителните екипи продължиха до тъмно издирвателната акция с огромен риск за живота си. Поради огромната опасност от лавини в Рила планина от Българската асоциация в ски свободен и екстремен стил призоваха да не се качват още доброволци, за да се избегне струпването на много хора в района. Телефонът на изчезналия 34-годишен столичанин остана включен часове наред, но той не отговаряше на повикванията.

RELATED ARTICLES

Most Popular