Saturday, May 18, 2024
HomeБизнесСпад на автотърговията в Дупница

Спад на автотърговията в Дупница

Затрудненият внос на коли втора ръка от Италия спъва бизнеса

Вносът на автомобили втора ръка в Дупница намаля значително. Както е известно, градът е прочут с най-големия си брой автокъщи от всеки друг в страната. Затова търсене има както от български клиенти, така и от купувачи от Гърция, Сърбия и Северна Македония, но бизнесът не върви.
„Определено вносът на автомобили втора ръка намаля. Причините не са една и две. Конкретно за Италия мога да кажа, че от една страна има забавяне при новите автомобили. Там, ако искате да си купите чисто нова кола, може да се наложи да чакате от 8 до 10 месеца, дори и година. Преди пандемията този период беше 2-3 месеца. Също така в Италия има програма на правителството, чрез която се отпуска вече четвърти транш. Става дума за това, че държавата там оценява автомобилите втора употреба много по-високо от търговците. Така италианците имат много повече изгода да си закарат автомобилите за рециклиране. Така хората получават повече пари за досегашната си кола под формата на отстъпка при закупуването на нов автомобил. По този начин се запазват и работните места по заводите. Просто и самата подмяна се забавя, защото в Италия вече чакаш до 12 месеца за нова кола и всичко това определено влияе на вноса към България“, коментира пред „Вяра“ председателят на Сдружението на автотърговците в Дупница Вергил Кацов.


Това дори е довело до интересната ситуация, в която от оказионите в Италия са започнали да звънят на автотърговците в България, питайки за определен тип коли.
„Появи се ниша за продажба на коли от България в Италия. Става дума обаче за строго определен тип. Поради забавянето при покупка на нов автомобил италианците търсят нещо близо до чисто нова кола. Те търсят нещо на малко години и малко километри, кола на 1-2 години и до 50 хиляди километра пробег“, разкри дупнишкият бизнесмен.
Той допълни, че има леко завишаване на цените на автомобилите втора ръка у нас, но то се наблюдава само при по-скъпите коли.
Кацов изтъкна, че в автокъщите в Дупница продължава да има търсене, но немалко от неговите колеги срещат затруднения поради затруднения внос:
„Продължават да идват хора и да търсят автомобили. В момента в Дупница почти няма автомобил, който да отговаря на гръцките изисквания. Изкупиха се тези автомобили и ако се появи подобен, то веднага се намира купувач за него. Търсят се основно категория „Евро 5 Б“ в ценовия диапазон между 2 и 6 хиляди евро и с максимална мощност на автомобила до 1600 кубика.“
По думите му има частични програми, според които браншът да бъде подпомогнат покрай пандемията, но изискванията са прекалено сложни.
„Много хора с автокъщи са затруднени. С изключение на лабораториите и фармацевтичния бизнес, всеки друг бранш изпитва сериозни затруднения. Така е и при нас. Виждате, че строителни материали, хранителни продукти, електричество… Всичко поскъпва. Тези мерки за помощ в нашия бранш не са много достъпни. Изискват се много документи и много хора не могат да си ги набавят. Трябва да са си платили абсолютно всичко, а знаете, че когато човек има затруднения, няма как да го направи“, добави бизнесменът.

Димитър ИКОНОМОВ

 

 

 

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. Ще умрете от глад с тея таралясници! Сега заради Еки стикерите само бензин коли от 2003 година за да вземат едвам еко 3 а дизелите край минимум 2008 година

Comments are closed.

Most Popular