Friday, May 17, 2024
HomeРегионГоце ДелчевСпасиха ранен мишелов в Гоце Делчев

Спасиха ранен мишелов в Гоце Делчев

Ранена птица от рода обикновен мишелов (Buteo buteo) бе спасена в Гоце Делчев. За това съобщи в личния си профил във фейсбук орнитологът Димитър Попов.

По думите му мишеловът е бил намерен в безпомощно състояние. Благодарение на ветеринарния лекар Нели Узунова кървенето на раната на крилото е било спряно и птицата е била успешно обезпаразитена. След това е изпратена на РИОСВ-Благоевград, откъдето ще бъде преместена за лечение в Спасителния център за диви животни в Стара Загора.

Обикновеният мишелов е защитен вид, включен в Приложение №3 на Закона за биологичното разнообразие. Законът забранява улавянето, унищожаването или обезпокояването на екземпляри от вида, а нарушителите подлежат на санкция в размер от 100 до 5000 лева.

„Все повече хора сигнализират за пострадали птици. Героите се увеличават. От началото на годината съм се отзовал на близо 50 сигнала. 80% от птиците получиха втори шанс и бяха върнати в дивата природа. Но без вашето съдействие това нямаше да се случи. Вашата подкрепа и любов са основният мотив, за да мога да продължа да съдействам за спасяването на редица видове“, написа в социалните мрежи Попов, който оглавява местния клон на Българското дружество за защита на птиците.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular