Friday, May 17, 2024
HomeАктуално от днесСпиране на 24-часовите смени изкара надзиратели от Бобов дол на национален протест

Спиране на 24-часовите смени изкара надзиратели от Бобов дол на национален протест

Синдикатът на служителите на затворите в България (ССЗБ) и десетки служители на затворите се събраха на протест пред Министерството на правосъдието във вторник.
Служители от Затвор-Бобов дол бяха сред протестиращите. Заедно с колегите си от цялата страна, те издигнаха плакати: “21 обществени поръчки в затворите-законосъобразни законобезобразия!”, “Докога ще сме оправдание за некомпетентността? Пробутвате ни европейски стандарти, ама побългарени!”.
“Отказът на Министерството на правосъдието да изслуша нашите искания е в продължение на 13 години насам и те ясно отказват по всякакъв начин да работят с нас. Служителите от цялата страна са дошли тук, за да изразят несъгласието си с преминаването към 12-часов режим на работа – действие, което се случи без съгласуване с нас, без да сме информирани, прибързано и това доведе до протеста ни днес тук”, заяви Ясен Тодоров, председател на Синдиката на служителите на затворите в България.
Междувременно от МП заявиха в позиция относно протеста на надзирателите, че след проведена дълга среща на 21 октомври със ССЗБ, са били изложени позициите на министерството и е било отговорено на всички зададени въпроси. Синдикалната организация не ги прие, до взаимно разбиране не се стигна. Плавното и поетапно преминаване на 12-часов режим ще продължи, заявиха от МП.
“Ние не сме спирали в продължение на 13 години да търсим диалог, а проблемите не са били никак малко. Стигали сме до етапи, в които сме доволни от взетите решения, след които служителите са се чувствали удовлетворени в работата си, а сега с тези неясноти предвид растящата инфлация, предвид, че всичките патрули на места ще се удвоят и утроят, те работят в градовете, в околията, където има затвори и това лично тях ги затруднява много”, коментира още председателят на синдикалната организация. Той обяви, че следващата седмица ССЗБ има среща в Румъния с международните организации, представляващи повечето затвори в Европа.

Снимки – БНТ

“Там ще наблегнем на тези наши проблеми, ще потърсим и подкрепа от тях, ще се срещнем и с Комисията против изтезанията, защото по нейна препоръка трябват да бъдат премахнати смесените режими на работа, освен това по нейна препоръка трябва да се увеличи броят на надзирателите в затворите, но по този въпрос нищо не се прави, взима се само решения, които натоварват служителите, те ще трябва да работят, да пътуват повече, а в годините се е доказало, че този режим на работа с 24-часови смени е най-удачният вариант”, подчерта още Ясен Тодоров.
“Ние сме отново тук, пред служебния кабинет, който провокира големи недоволства у нас заради режима на работа на служителите на затворите без да бъде направен експертен анализ, без диалог с нас и без ясен отговор как това ще по-добри сигурността в България”, заявиха протестиращите, в това число служителите от бобовдолския затвор.

RELATED ARTICLES

Most Popular