Friday, May 17, 2024
HomeСпортСтамен Белчев – ст.-треньор на дублиращия отбор на ЦСКА (София): Ще надграждаме...

Стамен Белчев – ст.-треньор на дублиращия отбор на ЦСКА (София): Ще надграждаме постигнатото и ще обиграваме младите футболисти за представителния тим

Преди старта на първенството на ЮЗ Трета лига се свързахме с именития български футболен специалист Стамен Белчев, в момента наставник на втория отбор на ЦСКА (София), който бе любезен, както винаги, и отговори изчерпателно на зададените му въпроси.

  • Г-н Белчев, как и къде премина лятната подготовка на дублиращия отбор на ЦСКА (София)? Какво успяхте, какво – не, къде премина тя по етапи?

Лятната подготовка на дублиращия отбор на ЦСКА (София) премина изцяло при местни условия. Основно ползвахме базата на клуба в Панчарево. Доволен съм много от старанието и желанието на младите футболисти. Имаше ред и дисциплина както на терена, така и извън него. Радвам се, че успях да изградя един добър колектив. Успях да изградя схеми на игра,  които смятам да прилагам в задаващите се официални срещи за първенството на ЮЗ Трета лига, което стартира на 5 август. Вече съм наясно кой какви качества притежава и на кой пост ще се чувства най-добре.

  • Колко контролни срещи изиграха вашите млади възпитаници?

Общо пет контролни срещи. Давах еднакъв шанс на всички млади футболисти, за да се почувстват равностойни и сами да се уверят кои трябва да бъдат в основния състав и кои – не. Ще разчитам на 23-ма футболисти през първата част на новото първенство 2023/2024, от които 3 вратари и 20 полеви играчи.

  • Селекцията беше ли на нужното равнище, какви футболисти ви напуснаха и какви привлякохте?

Не са вече при нас Георги Чорбаджийски и Илиян Антонов, които са част от мъжкия отбор на ЦСКА. Павел Жабов, Росен Маринов и вратарят Алекс Божев също бяха част от представителния тим, но впоследствие бяха преотстъпени на втородивизионния Литекс (Ловеч), за да се обиграват в мъжкия футбол.

Новите футболисти при нас са: Николай Николов-набор 2007, Васил Бачев-набор 2008, Илиян Дилов-набор 2007.

  • Какви цели ви поставиха от ръководството на ПФК ЦСКА?

Да надграждаме постигнатото от изминалото първенство, което считам като добро, след като останахме сред първите 10 и постигнахме много добри резултати, независимо, че разчитахме на млади таланти от юношеската школа на клуба. Основното изискване към мен и момчетата, с които работя, е да ги обигравам и да ги подавам подготвени за мъжкия футбол и естествено за представителния тим на клуба.  Други поставени цели, най-вече за класиране в групата, нямаме.

  • Готов ли е отборът ви за успешни игри през първата част от настоящото първенство на ЮЗ Трета лига?

Надявам се като цяло да сме подготвени на добро равнище. На 5 август ще стартираме срещу единия от кандидатите за първото място – този на Чавдар (Етрополе).

Кой е Стамен Белчев?

Роден е на 7 май 1969 г. в Хасково. Играл е за Хасково, Локомотив (Горна Оряховица), Етър и Берое. В „А“ група има 100 мача и 21 гола. От 2010 година се занимава с треньорска дейност. Започва в „Любимец” , по-късно е в „Ботев” Пловдив, „Хасково”. През 2016 г. влиза щаба на Любослав Пенев в „Литекс” (Ловеч). От лятото поема втория отбор на ЦСКА във Втора лига. На 27 ноември 2016 г. поема първия отбор на ЦСКА (София). На 1 май 2018 г. Белчев напуска ЦСКА. На 2 юли 2020 г. Белчев се завръща начело на ЦСКА. На 25 октомври 2020 г. Белчев  напуска ЦСКА (София). През футболната 2020/2021 година е старши треньор на „Арда” Кърджали, от есента на 2021 година е наставник на дублиращия отбор на ЦСКА София.

Ташко СУЛЬОТОВ

 

RELATED ARTICLES

Most Popular