Sunday, May 19, 2024
HomeРегионКюстендилСтаринна къща горя в центъра на град Кюстендил (обновена)

Старинна къща горя в центъра на град Кюстендил (обновена)

Старинна къща горя в центъра на град Кюстендил. Сигнал за инцидента е подаден в събота в 22,50 часа, съобщиха от полицията. Сградата, която е общинска собственост, се намира на ул. „Ивайло” №4, в близост до Чифте баня.

Скритата зад жилищна кооперация къща е изцяло дървена. Тя е собственост на община Кюстендил и представлява жилище към ОП „Жилфонд”, уточни говорителят на ОД на МВР-Кюстендил Катя Табачка. Изгорели са над 40 кв. метра покрив. Обгорени са дюшеме и няколко от стените в сградата. При пристигане на автомобилите на противопожарната служба не са открити хора на място, уточни още Катя Табачка и отрече къщата да е културно-исторически паметник. След направения оглед на място е установено, че пожарът е възникнал вследствие на неправилно боравене с открит огън. Експертът към Регионалния историческия музей  Мирослава Таскова също потвърди за „Вяра”, че обектът никога не е имал статут на паметник на културата и не е свързан с дейността на музея.

Това е втори пожар на сградата в рамките на една година, коментират живеещи в близкия район. Те споделиха още, че допреди 4-5 години в нея е живяло семейство под наем, но след като то е напуснало, къщата е останала без постоянни обитатели. По тази причина тя често е посещавана и ползвана от местни клошари. Живеещите в близост до сградата определят имота като „апетитен” за купувачи и инвеститори и допускат това да е причина за честите посегателства. Кметът на град Кюстендил Петър Паунов се ангажира, че подробна информация за медиите от страна на общинската администрация ще бъде предоставена още в първия работен ден.

Екип ВЯРА

RELATED ARTICLES

Most Popular