Saturday, May 18, 2024
HomeНовиниСвятСтраните от Западните Балкани възприемат различно миналото, но общата им цел за бъдещето...

Страните от Западните Балкани възприемат различно миналото, но общата им цел за бъдещето е членство в ЕС, заяви президентът на Северна Македония 

  • Премиерът Бойко Борисов разговаря с президента на Северна Македония Стево Пендаровски в Яхорина

 

Страните от Западните Балкани възприемат различно миналото, но общата им цел за бъдещето е членство в ЕС, заяви президентът на Северна Македония Стево Пендаровски на Срещата на върха на държавните и правителствените ръководители на страните – участнички в ПСЮИЕ, цитиран от „Танюг”. “Ако говорим за ЕС, той е резултат от смелостта на визионерите след Втората световна война. Позитивното, което постигнахме по време на българското председателство и което продължи с председателството на Румъния и (след това, през първата половина на 2020 г. – бел. ред.) Хърватия, ще продължи с председателството на Словения и така ЕС ще продължи да посвещава внимание на нашия регион”, заяви Пендаровски. Пендаровски смята, че приетата Стратегия на ЕС за Западните Балкани дава нова надежда на обществата в страните от Западните Балкани за изпълнение на обективните критерии. “Ние в Северна Македония разпознахме този момент и предприехме конкретни стъпки и с Преспанското споразумение, и с Договора за приятелство с България затворихме трудните въпроси от миналото. Сега сме на прага да постигнем пълноправно членство в НАТО, получихме добра препоръка от ЕС за присъединяване към ЕС. Северна Македония изпълнява задълженията си, сега ЕС трябва да изпълни своята част от ангажиментите”, заяви Пендаровски.

Министър-председателят Бойко Борисов проведе двустранна среща с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски по време на Срещата на върха на държавните и правителствени ръководители в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮЕ), съобщи пресслужбата на Министерския съвет.
“С подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество дадохме перспектива на гражданите на Република Северна Македония и създадохме подходящите условия за подписването на Договора от Преспа”, заяви премиерът Бойко Борисов.
На срещата с Пендаровски премиерът Борисов отбеляза, че пред медиите днес е изразил благодарност към него и определи като положителен факт, че истината за общата ни история, включително и за Гоце Делчев, започва да се заявява публично от политици на най-високо ниво.
“През цялото време от 1992 г. до днес България е настоявала единствено за това”, подчерта министър-председателят Бойко Борисов.
От своя страна президентът Стево Пендаровски благодари за активната подкрепа, която България оказва на Република Северна Македония по пътя за европейското й бъдеще. “Вие сте най-големият ни поддръжник”, обърна се Пендаровски към българския министър-председател. Президентът на Република Северна Македония подчерта, че на ниво дипломация отношенията между двете държави са прекрасни и е добре да се даде тласък на комисията да заработи още по-ефективно./БТА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular