Saturday, May 18, 2024
HomeРегионКюстендилСтудентския пленер "В духа на Майстора" откриха в Шишковци

Студентския пленер “В духа на Майстора” откриха в Шишковци

Художествената галерия “Владимир Димитров – Майстора” е инициатор на Студентския пленер “В духа на Майстора” от 2014 г.

За десета поредна година студенти от НХА ще търсят и откриват  вдъхновение от красивата природа на Земенското дефиле, Скакавишкия водопад и Кюстендилското поле. Сътвореното там, по стъпките на Рисувача, ще бъде представено в къщата музей в Шишковци. Официалното откриване на пленера бе там на 6 юни. Не липсваха традиционни ястия – вкусотии, с които местните домакини нагостиха участниците в събитието.

След това студентите участваха в среща с творчеството на кюстендилски поети и музикални изпълнители “Поезия и музика край Струма”, организирана от НЧ “Асклепион 1998” в Кюстендил. Сред поетите бе и големият творец Михаил Калдъръмов, който раздаде автографи. Той е автор на книгата с есета и импресии „Почит към Майстора“, която има вече две издания.

Снимки: Ирина Скендерска, фейсбук

На 15 юни от 18 ч. е представянето на втория етап от пластичния ансамбъл “Гъбката” в местността Хисарлъка, скулптура с функция, реализирана от студенти от катедра “Скулптура”. А от 19,30 ч. в къщата музей в с. Шишковци се открива изложба на студентите с живопис, графика и рисунка. В откриването ще участва с есе студент от катедра “Изкуствознание”.

Студентският пленер е един от важните проекти на НХА, който се финансира по програмата за научната и художествено-творческата дейност на НХА. Съорганизатори са Община Кюстендил, Кметство Шишковци и ХГ “Владимир Димитров – Майстора”.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular