Saturday, May 18, 2024
HomeАктуално от днесСъветник на Зеленски: Украйна иска мир и е готова за преговори с...

Съветник на Зеленски: Украйна иска мир и е готова за преговори с Русия

Украйна иска мир и е готова за преговори с Русия, включително за провъзгласяване на неутрален статут по отношение на НАТО. Това каза Михайло Подоляк, съветникът в канцеларията на украинския президент.

“Ако преговорите са възможни те трябва да бъдат проведени. Ако в Москва кажат, че искат да проведат разговори, включително за неутрален статут, не се страхуваме от това”, написа служителят в имейл и допълни: “Можем да преговаряме и за това”.

“Нашата готовност за диалог е част от нашия непрестанен стремеж за мир”, обобщи Подоляк.

“Кремъл разглежда изявлението на Владимир Зеленски за готовността му да обсъди неутралния статут на Украйна като “ход в положителна посока”, заяви пред репортери говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

“Сега трябва да го анализираме. Не мога да кажа повече”, каза Песков.

По-рано външният министър на Русия Сергей Лавров каза, че украинският президент Володимир Зеленски лъже, когато твърди, че Киев е готов да обсъди “неутралния статут” на Украйна. Той допълни, че Зеленски лъже и когато казва, че Русия отказва да води диалог и според него, самият украински президент е пропуснал възможността да започне преговори за гаранции за сигурност.

RELATED ARTICLES

Most Popular