Saturday, May 18, 2024
HomeРегионДупницаСъветниците в Дупница дадоха зелена светлина за ПАВЕЦ „Самораново“

Съветниците в Дупница дадоха зелена светлина за ПАВЕЦ „Самораново“

Инвестицията може да доведе до проблеми с водоснабдяването, сочи становището от Общинския експертен съвет

Общинският съвет (ОбС) в Дупница даде картбланш на „Енерго – Про“ да изгради ПАВЕЦ до ВЕЦ „Самораново“ като черпи вода от реките от Отовица и Мала река. Решението бе взето на извънредното заседание на местния парламент в четвъртък след доста дебати и спорове по темата. „За“ докладната записка, гласуваха всичките присъстващи 25 общински съветници, но след прегласуване. До втория вот се стигна, след като Емил Гущеров от ГЕРБ обясни, че иска прегласуване, тъй като подкрепя инвестицията, но е гласувал „против“, за да може да отговори на председателя на местния парламент Костадин Костадинов, който по негови думи налага диктатура в залата.

Костадинов хвърли куп упреци към кмета Методи Чимев. Председателят бе на мнение, че неоснователно на срещи, касаещи инвестиционното намерение, от общината поканили представители на „Кюстендилска вода“. ОбС шефът заяви още, че предложението се разглежда със забавяне от 9 месеца, заради което изпълнителният директор на дружеството изразил недоумение, и се обърна към инвеститорите с думите, че „тази администрация сигурно ще си замине“ и те ще реализират проекта си. Част от общинските съветници, сред които Станислав Павлов от БСП и Георги В. Градевски, пък посочиха, че липсва комуникация и не са имали информация за инвестиционното предложение и докладната.

 

Емил Гущеров от ГЕРБ и Венелин Иванов от БДЦ споделиха посочените в докладната и в становище на Общинския експертен съвет по устройство на територията (ОЕСУТ) опасения, че изграждането на ПАВЕЦ –а, може да доведе до проблеми с водоснабдяването на община Дупница, северната промишлена зона на Дупница, селата Блатино, Пиперево, Баланово, Палатово, както и на „Кюстендилска вода“, ТЕЦ „Бобов дол“ и община Бобов дол. Гущеров каза още, че инвеститорите не са присъствали на проведените срещи и не са и в залата, за да направят разяснения. Костадин Севдин, който е от Самораново и пръв взе думата по докладната, също обясни, че хората в селото първоначално също са имали притеснения заради водата, но впоследствие разбрали, че инвестицията няма да се отрази негативно. „Темата с водата в Самораново е много болна. На срещата, която се проведе, се разбра, че тази ПАВЕЦ няма да повлияе лошо на водоподаването. Дадоха се ясни и конкретни обещания и се взеха решения населението да бъде обезпечено и да има ползи от инвестицията, да се подобри инфраструктурата и конкретно пътищата. Надяваме се, че хората, които ще строят ПАВЕЦ-а, ще си спазят обещанията“, подчерта Севдин.

Кметът Чимев също посочи, че в общината са имала сериозни притеснения относно инвестиционното намерение заради водоснабдяването. Градоначалникът направи подробни разяснения по докладната, като допълни, че внасянето й е било предшествано от редица действия и срещи, на които са изяснявани въпросите, че към момента няма притеснения. Посочено бе, че цялата хронология е описана в докладната дата по дата. Дадени бяха отговори и на конкретни въпроси.
Всички, които взеха отношение по темата, заявиха, че са за инвестиционното намерение. „Това е докладната не на мандата, а на прехода в Дупница. Инвестицията ще надвиши над 400 млн. лв.“, заяви Костадин Костадинов. Председателят добави, че изграждането на ПАВЕЦ –а, който ще бъде с мощност 200 мегавата, ще донесе подем на общината и Самораново и опасенията се излишни. При строителството ще се закупуват материали, ще бъдат ангажирани много работници, а при експлоатацията ще остане персонал от 40-50 човека. Шефът на местния парламент подчерта, че това, което трябва да се направи за Самораново, са ремонт на вътрешната водопроводна мрежа, ново водохващане и нов водопровод, струващи между 1 и 1, 5 млн. лв., което е било коментирано с инвеститорите.
Пламен Соколов допълни, че това е втората по мащаб инвестиция в региона след ТЕЦ „Бобов дол“. Че тя ще превърне Дупница и Бобов дол в енергиен център на Югозапада.

Както писахме, намеренията на „ЕнергоПро“ са ПАВЕЦ „Самораново“ да се изгради до ВЕЦ „Самораново“ чрез учредяване на безсрочно възмездно право на строеж, като съоръжението се разположи в имоти на община Дупница в землището на село Самораново и на община Сапарева баня – в село Ресилово. Шахтата на електроцентралата ще е разположена до долния изравнител на ВЕЦ „Самораново“, свързан с горния изравнител чрез повърхностен напорен тръбопровод. Централата ще бъде на около 2 км от с. Самораново. Двата изравнителя ще бъдат създадени изкуствено, долният чрез изкоп и с асфалтова облицовка, а горният ще бъде оформен от две язовирни стени.

От „Енерго – Про България“ декларират, че след изграждане на ПАВЕЦ екипът на новопостроената ПАВЕЦ ще рехабилитира довеждащите съоръжения на съществуващата ВЕЦ (водохващания „Отовица“ и „Мала река“ и деривационни канали ø400, ø800) с цел тяхната дългосрочна и надеждна експлоатация и минимизирането на загуби от прехвърляне на водни обеми от водохващанията на съществуващия ВЕЦ към системата на ВиК и потенциално нейно разширение.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular