Sunday, May 19, 2024
HomeРегионРазлогСъветниците в Разлог казаха „да“ на общински дълг за сепарираща инсталация на...

Съветниците в Разлог казаха „да“ на общински дълг за сепарираща инсталация на депото на стойност 9 млн. лв.

Ще подпишем заема само ако не получим финансиране от държавата или по програми, заяви кметът Кр. Герчев

Макар и трудно, кметът на Разлог инж. Красимир Герчев получи съгласието на общинските съветници за поемане на дългосрочен общински дълг по реда на Закона за общинския дълг. Целта е изграждане на сепарираща инсталация на Регионално депо за неопасни отпадъци. Въпреки предварителното разглеждане на въпроса във всчки комисии на Общинския съвет въпросите на съветниците на последната им сесия за 2020 г. показаха, че нямат яснота по искането на кмета и че опасенията им за обслужване на кредита са сериозни.

Според предварителните технически параметри сепариращата инсталация е на стойност 9 млн. лв., поясни кметът Герчев. Нейното изграждане е наложително, защото капацитетът на клетката в Регионалното депо за отпадъци се пълни обезпокояващо бързо. От друга страна, според екологичните регламенти, обемът депонирани отпадъци през 2035 г. трябва да е намалял до 10% от сегашния.

Инж. Герчев обясни необходимостта от приемането на решение за общински дълг като готовност да се кандидатства за такъв, в случай че изграждането на сепариращата инсталация не се финансира от държавния бюджет или от оперативните програми през новия програмен период. Той изказа сериозни резерви за вероятността да се ползват тези два финансови източника и посочи като най-подходящи безлихвения грант от 150 млн. лв., чийто срок е до м. март, или от фонд „Флаг” с 3% лихва. „Ако не получим държавно финансиране или по оперативните програми, само тогава ще подпишем заем. Трябва да имаме готовност. Заемът ще бъде гарантиран от специалната сметка в РИОСВ, в която постъпват таксите от четирите общини, които ползваме депото. Банско, Белица и Якоруда превеждат пари в нашата сметка, а ние ги превеждаме в специалната сметка на РИОСВ. Т.е. всички общини са съдлъжници и гарантират с вноските си заема, но собствеността на сепариращата инсталация ще бъде на община Разлог, както е и Регионалното депо”, заяви Герчев. Според намеренията на общинското ръководство на Разлог сепариращата инсталация ще бъде изградена на територията на ползваното от общините в Разложката котловина депо за неопасни отпадъци. С нея ще оперира общинското предприятие Регионално депо”, а новоназначените работници ще бъдат 12-13 човека.

Красимир Герчев опроверга опасенията на някои от общинските съветници, че съседните общини могат да спрат плащанията на таксите и така община Разлог да остане сама в обслужването на кредита. Кметът на Разлог посочи, че от влизането в експлоатация на депото досега нито една от общините, които го ползват, не е забавила дължимо плащане. Сигурността в плащанията на общините е гарантирана от подписания договор при изграждане на депото, но и по финансови съображения, защото това е най-изгодно за тях, аргументира се инж. Герчев.

С икономисани от културната програма за 2020 г. средства пък ще се платят разходите за изграждането на PCR лаборатория в МБАЛ-Разлог. Едва в края на годината съветниците успяха да гласуват финансирането, въпреки че за създаването на тази лаборатория се заговори още в средата на лятото. Дни след встъпването си в длъжност като министър на здравеопазването Костадин Ангелов пристигна на посещение в разложката болница и обеща оборудване за такава лаборатория. Безвъзмездно получената техника беше веднага инсталирана в скоростно ремонтирано помещение, а сметките по подготовката му ще бъдат платени със средства от общинския бюджет, предвидени за празничния календар.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular