Tuesday, May 21, 2024
HomeРегионБобов долСъветниците решиха: В  Бобов дол ще се създаде индустриален парк

Съветниците решиха: В  Бобов дол ще се създаде индустриален парк

Общината ще купи 310 дка земи край Голем Върбовник и Паничарево, където ще бъде зоната

В района на Бобов дол да бъде изграден индустриален план, реши Общинският съвет (ОбС) в миньорския град. Според решението на вече бившите съветници паркът трябва да се разположи край разклона за  селата Голем Върбовник и Паничарево или на друго подходящо място. За целта общината ще  подаде в Министерството на енергетиката,  Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерство на икономиката предложение за инвестиционно намерение за създаване на индустриален парк и  включването му в плана за справедлив преход на област Кюстендил. Вр. и. д. кмет на общината и кметът, който ще бъде избран, са задължени да предприемат действия за изкупуване на 310 декара поземлени частни имоти, намиращи се при разклона за Паничарево и Голям Върбовник, в посока Кюстендил и Дупница, в землището на община Бобов дол. Новоизбрания кмет е задължен да направи аргументирано предложение по Закона за индустриалните паркове  за създаване на „Индустриалния парк“ ЕАД – Бобов дол.Съгласно решението трябва да се създаде Общинско предприятие „Индустриална и логистична зона – Разметаница“, ЕАД.

Предложението е на съветника от БСП Валери Радлев, В изпълнение на решението до 6 ноември, когато е крайният срок, община Бобов дол трябва да подаде инвестиционното намерение в споменатите министерства.

„Интегрираният план в областта на енергетиката и климата на Република България /ИНПЕК/ за периода 2021-2030 г. определя националните цели в 5 области: декарбонизация, енергийна ефективност, енергийна осигуреност, вътрешен енергиен пазар и научни изследвания, иновации и конкурентноспособност.  Предвидените пътища за енергиен преход отчитат също НПВУ на България, одобрен 2022 г., съгласно който производството на електрическа енергия от въглища ще бъде преустановено до 2038 г.

С решение на Народното събрание  бе създадена специална комисия за енергиен преход /КЕП/ към Консултативния съвет за Европейската зелена сделка. Тази комисия разработи пътна карта за климатична неутралност. В НПВУ са отделени 58,9% от всички финансови ресурси за зеления преход.

В приложение към доклада за България за Европейския семестър за 2019 г. са посочени 3 региона – Стара Загора, Кюстендил и Перник. В област Кюстендил най-засегнатите са общините Бобов дол, Дупница и Кюстендил“, пише в докладната, с която се предлага създаването на предприятието. Там е подчертано още, че в сравнение с останалите градове в областта Бобов дол ще загуби най- много – през 2020 г. 44,16%  от постъпленията в бюджета на общината са  били от ТЕЦ „Бобов дол“.Средствата от фонд за справедлив преход, предвидени за областта, са 122 мин. евро, се казва в приетата докладна.

Индустриалният паркще е най-голямата и дългосрочна инвестиция за разкриването на работни места, съхраняване на града и общината и развитието на икономиката, пише още в докладната. Там се припомня още, че през 2020 г. общината подписа Меморандум за сътрудничество с Националната компания „Индустриални зони“ за създаване на условия за развитие на интензивна комуникация между страните, обмяна на опит и добри практики, с цел насърчаване на инвестициите в нови сектори и такива с добавена стойност, създаване благоприятни условия за инвеститорите, съдействие за реализацията на български и чуждестранни инвестиционни проекти.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular