Sunday, May 19, 2024
HomeРегионДупницаСъдът намали наполовина глобата на кмета Чимев за сметището в Злево

Съдът намали наполовина глобата на кмета Чимев за сметището в Злево

Юлияна КОЛЧАКОВА

Районният съд в Дупница намали наполовина глобата, наложена на кмета на общината Методи Чимев заради използване на сметището над ж к «Бистрица» след неговото закриване. След обжалване на наказателно постановление на РИОСВ – гр. Перник от 4 март миналата година санкцията е намалена от 6 000 на 3 000 лева. Санкцията е  за това, че на 18 септември 2019 г. на спряното от експлоатация депо в местността Злево чрез бездействие градоначалникът е извършил административно нарушение, като не е предприел мерки за предотвратяване изхвърлянето на отпадъци на неразрешено за това място.

След сигнал за поредно запалване на сметището проверка на екоинспекцията констатира струпване на голямо количество битови отпадъци до административната сграда на депото. По време на проверката камион на сметоизвозваща фирма изсипва битови отпадъци в участъка, забранен за експлоатация. При пристигане на място проверяващите установяват, че в близост до ската има камион, който изсипва битов отпадък и друг по-малък товарен автомобил, изсипващ строителни отпадъци (тухли, керемиди, клони от дървета). Близо до ската е имало отпадъци от асфалтови парчета. Констатирано е още, че не се извършва запръстяване, не е осигурено достатъчно количество земна маса за потушаване на възникналото запалване.

Наказателното постановление е обжалвано като незаконосъобразно и неправилно, издадено при съществени нарушения на материалните норми и процесуалните правила. Жалбоподателят счита, че неправилно са възприети фактите, тъй като не е описано, че е изградена ограда, която ограничава достъпа до сметището и че са определени площи за съхранение на земни маси и претоварване на битов отпадък, съгласно дадени указания на РИОСВ- Перник. Отделно от това на оградата са поставени обозначителни табели, че е забранен достъпа на външни лица, като за целт е поставена и денонощна охрана и видеонаблюдение. В жалбата, внесена в съда, са били посочени и други мотиви за исканото отменяне или изменяне на наказателното постановление. Мотивите са, че не са взети предвид смекчаващи отговорността обстоятелства – извършване на нарушението за първи път, липсата на други нарушение по Закона за устройство на територията, предприемане мерки за почистване, неголямата площ на замърсяването.

Решението на съдия Светла Пейчева подлежи на обжалване в 14-дневен срок.

„В законноустановения срок ще се прецени и реши дали да се обжалва това решение,” каза пиарът на общината Христо Апостолов в отговор на наш въпрос.

 

 

 

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular