Friday, May 17, 2024
HomeНовиниСвятСърбия обяви 27 септември за ден на траур заради загиналите в Северно...

Сърбия обяви 27 септември за ден на траур заради загиналите в Северно Косово

Правителството на Сърбия обяви на извънредно заседание днес, че утрешният ден, 27 септември, ще бъде ден на национален траур заради трагичните събития в Северно Косово, предаде Танюг.

„Правителството на Сърбия моли всички медии и организатори на публични прояви в сряда, 27 септември, да приспособят програмата си към Деня на траур и по този начин да отдадат почит към пострадалите в Косово и Метохия“, пише в съобщение на сръбското правителство.

В неделя загинаха един косовски полицай и четирима сърби при престрелка между косовската полиция и въоръжена група в село Банска, край Звечан, Северно Косово. Шестима души от нападателите бяха ранени и арестувани впоследствие, а още двама бяха арестувани днес за незаконно притежание на оръжие. Косовските власти обвиниха Сърбия, че стои зад нападението срещу косовската полиция, но Сърбия отхвърли обвинението. Международната общност осъди сблъсъците и призова страните да се въздържат от допълнителна ескалация на напрежението.

Сърбия и живеещите в Косово сърби не признават независимостта на някогашната сръбска област, обявена през 2008 г. Спорът е постоянен източник на напрежение между двете страни./БТА

RELATED ARTICLES

Most Popular