Saturday, May 18, 2024
HomeРегионБобов долС водосвет и старинен ритуал прибират житото в Мало село

С водосвет и старинен ритуал прибират житото в Мало село

  • Земеделските производители имат да ожънат 7 000 дка с пшеница

  • Самодейците при местното читалище се борят за признание „Живи човешки съкровища” с жътварски ритуал

С водосвет за здраве и берекет започна жътвата в бобовдолското Мало село, която за 12- а поредна година се открива с участието на самодейците от местното читалище. Църковния ритуал отслужи отец Венцислав Ангелов – свещеникът, който отговаря за храмовете в Бобовдолско.

Молитви към всевишния за житото и хляба отправиха жътвари и присъстващи на събитието в м. Могилите, където са нивите на арендатора Петър Йолов. В пресъздаването на автентичния ритуал за откриване на жътвата с мото „Никой не е по-голям от хляба” се включиха Женската фолклорна група, Женска танцова група „Рипни, тропни” и Детската вокална група “Малоселски бисери”.

Участниците жънаха със сърпове, правиха важици за връзване на сноповете, пяха жътварски песни и извиха хора в полето. Най-възрастната сред жътварите бе 81-годишната Павлина Янева, а най-малкият – Никола Теодосиев, който е само на 1 година. За първи път в пресъздаването на ритуала се включиха и мъже. Проведен бе и конкурс за най- красива пита, който събра присъстващите край трапезата с хлябове. На малоселци гостува кметът на община Бобов дол Елза Величкова.

„Както бяхме решили, заснехме ритуалите и ще кандидатстваме за включване в Националната система „Живи човешки съкровища” на Министерството на културата. Те ще преценят дали да ни одобрят.

Ние обаче си знаем, че старинните обичаи и обредите, които пресъздаваме, са истинско богатство, ценно наше нематериално културно наследство”, коментира председателят на читалище „Пробуда -1916” Росица Борисова.


А иначе в Мало село постоянно живеят 247 души, като през лятото хората там стават много повече. В землището на селото са засети 7 000 дка жито. По думите на земеделски производители реколтата е по-слаба от миналогодишната.
Снимки: М. Алиев

RELATED ARTICLES

Most Popular