Sunday, May 19, 2024
HomeРегионБлагоевградС игри и веселие руският клуб в Благоевград изпрати зимата

С игри и веселие руският клуб в Благоевград изпрати зимата

С най-много ордени от игрите на Масленица се закичи 13-годишната Цветанка Василева, която спечели и голямата награда – жив петел

 

По традиция това се прави през последната седмица преди Великия пост, когато руснаците празнуват Масленица, разказа за БТА Виктория Богданска – председател на Руски културно-информационен клуб – Благоевград. Десетки хора отбелязаха традиционния празник, с който се изпраща зимата и се посреща пролетта.

За двадесет и трета поредна година руската общност се събра край Благоевград, където всеки гост на празника беше посрещан с палачинки и водка. Деца и възрастни се включиха в игрите за ловкост, бързина и сила. Теглене на въже, ходене на кокили и обръщане на палачинки са част от тях. Тази година беше въведена и нова игра, в която се включиха само възрастните. “Това е нов ритуал по гонене на болестите. Във връзка с всички тези вируси, които вилнеят в целия свят, решихме, че чесън с водка, чушка, мед и черен хляб ще са идеални, за да изгоним и болестите. Осем човека танцуват под руска музика, а на масата са седем чаши с водка и като спре музиката, който не е успял да хване чашка, той отпада и така накрая остава само един, който е доста подпийнал и се е прочистил”, разказа Виктория Богданска.


Победителят във всяка една от игрите получи медал – геврече, наречен “орден на слънцето”. С най-много ордени се закичи 13-годишната Цветанка Василева, която спечели и голямата награда – жив петел. Неговото бъдеще е на село при баба, където ще живее с нейните кокошки, каза големият победител от днешните игри.
Празникът завърши с изгаряне на чучело – “Масленица”. В джоба на дрехата на “Масленица” всеки гост на празника оставяше лист, на който е написал лошите неща, случили му се през годината. Накрая куклата се изгори, а пожеланието бе с нея да изгаря и всичко лошо. Деца и възрастни прескачаха за здраве огъня, останал след чучелото.

RELATED ARTICLES

Most Popular