Saturday, May 18, 2024
HomeРегионКюстендилС пъстър концерт отбелязаха 100-годишния юбилей на читалището в Коняво

С пъстър концерт отбелязаха 100-годишния юбилей на читалището в Коняво

С пъстра и колоритна програма НЧ „Светлина-1922” в кюстендилското село Коняво отпразнува един век дейност. В празничния концерт се включиха състави от региона.
100-годишнината на създаването на културната институция бе уважена от зам.-областния управител Любомир Терзийски, който присъства на тържеството заедно с народните представители Снежанка Траянска и Бойко Клечков.
На празника на читалището присъстваха и над 200 местни жители. Приветствия, по повод годишната, отправиха кметът на селото Даниела Божилова и председателят на читалището Емилия Янева. Поздравителен адрес имаше от община Кюстендил.
“Пожелах на читалищните дейци да са здрави, за да имат сили да постигат нови творчески успехи! Изразих благодарност към община Кюстендил за това, че през 2020 година беше направен основен ремонт на покрива на читалището и козметичен ремонт на входните пространства”, сподели кметът на Коняво Даниела Божилова.

Идеята за създаване на читалище в с. Коняво възниква непосредствено преди Първата световна война-1918 г., но тя си остава като идея, защото започва войната. Идеята се подхваща наново от прогресивните учители Димитър Стоянов, Петър Тошев и Станимир Антонов.  Едва на 12 февруари 1922 г., под светлината на газена лампа, в една училищна стая се провежда първото учредително събрание на читалището, на което се приема устав за неговата дейност. Възниква спор какво име да се избере. И Петър Тошев, който предлага името му да бъде “Светлина”/ да осветява пътя на хората напред към бъдещето, към прогреса/. Това предложение се приема от всички присъстващи на събранието и Петър Тошев става кръстник на читалището. За председател събранието избира Иван Ризов, а за библиотекар- Никола Цветков. Първите стъпки читалището насочва в две основни насоки: да се създаде библиотека и да се сформира любителска театрална група.

Дейността на новото читалище е много богата и разнообразна. Възникналата в началото, а по- късно и утвърдила се театрална група не спира своите изяви с множество постановки. Паралелно с това се оформя и танцов състав.

Но едва на 9 септември 1963 г. е направена първата копка за строежа на новата читалищна сграда. В строежа взимат участие всички жители на селото. На 24 май 1970 г. става откриването на новопостроената сграда.”- /из летописната книга на читалището/. Застроената площ на читалището е 525 кв.м.Читалището се състои от две крила:първото крило разполага с библиотека, книгохранилище, канцелария, малък салон и склад. Второто крило разполага с киносалон с 365 места, сцена, оркестрантна, три гримьорни, склад за реквизит, малка зала за тренировки и др. складови помещения.

През годините театралната група е пресъздала пиеси като: “Таралеж” от И.Радоев, “Боряна”от Й.Йовков, “Албена” от Й.Йовков, “Милионерът” от Й.Йовков, “Женско царство” от Ст.Л.Костов, “Царска милост” от К.Зидаров,”Златна мина” от Ст.Л.Костов,”Службогонци” от Ст.Л.Костов и много други. С тези пиеси читалището е взело участие в множество конкурси и фестивали, за което говорят наградите и медалите от тях.

Към читалището през годините е имало освен театрална група и женски народен хор, танцов състав, фотокръжок, кръжок “Млади приятели на книгата”, музейна етнографска сбирка/ направена от дарения на местното население/, Група за народни обичаи, Кръжок по народно творчество и др., част от които продължават да функционират и до сега.

RELATED ARTICLES

Most Popular