Sunday, May 19, 2024
HomeРегионПетричС развети знамена петрички деца изминаха пътя от Долна Рибница до лобното...

С развети знамена петрички деца изминаха пътя от Долна Рибница до лобното място и гроба на Мануш Войвода

С развети трибагреници и свежи цветя в ръце децата от клуб „Млад планинар“ в Петрич изминаха маршрута от село Долна Рибница до лобното място и гроба на Мануш Войвода. Поводът е годишнина от историческа драма, разиграла се в този район.

На 6 февруари преди 114 г. Мануш Войвода насрочва нелегална конференция на Петричка околия в село Долна Рибница. На събранието е трябвало да присъстват и петричките делегати – Александър Унев, Тома Митов, Михаил Вардев и Стоян Таранджиев, които са проследени и предадени. Предателството е извършено най-напред от Стойо Каменски, а след това и от Даче Караниколов.

За броени часове село Долна Рибница е обградено от многобройна турска войска и башибозук от Вишлене, Гюргево и Игралище. Стоян Кърчански успява да предупреди Войводата, че селото е обградено и заедно със събралите се революционери се отправя към местността „Трънката”, за да предпазят от опожаряване селото, както и мирното население от издевателствата на башибозука.

В тази местност, нареченa днес „Манушов гроб”, след многочасово сражение загиват всичките 24- ма българи.

„Поклон! Да се знае и да се помни!“ – това бе посланието на прехода, организиран от клуб „Млад планинар“. Децата сведоха глави и оставиха цветя на лобното място на Мануш Войвода. По този начин изразиха своята признателност към националните герои от Петричка околия.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular