Friday, May 17, 2024
HomeРегионДупницаС тоалети, камери, ресторанти и злато шестгодишни се разделят със забавачката...

С тоалети, камери, ресторанти и злато шестгодишни се разделят със забавачката в Дупница

Родители  харчат по една заплата за „абитуриент“ в детска градина

Стотици левове ще похарчат родители за тържества на деца, завършващи детските градини в Дупница. Предстоят пищни празници за т.нар. „малки абитуриенти”, които тази година за първи път ще прекрачат прага на местните училища . Сред предстоящите разходи на родителите са закупуването на официални тоалети за момичетата и момчетата, обувки, включително и прически за малчуганите. За тях семействата ще отделят приблизително  половин  минимална работна заплата, ако дрешките не са маркови.

Към тези пари  се прибавят и средства за закупуване на куверти,  за групите които са избрали за отбележат повода в заведение. Немалък дял от предстоящите разходи заема избирането на подарък за преподавателите. Майки споделиха, че сред най-предпочитаните подаръци,  от групите за госпожите,  са златни колиета, гривни, предплатени  гифт карти,  ваучери за екскурзия или за предпочитана верига магазини.  Освен изброеното дотук,   повечето родители  вече са платили и за изработване на фотографски албум на групата, както и заснемане на предстоящите тържества за завършващите детска забавачка. Различни са местата, на които децата ще отбележат празника със своите преподаватели и родители.  Сред избраните заведения са градината с басейн на местния хотел, тези в парк „Рила” и някои от централните ресторанти в града. Част от родителите не намират за уместно отбелязването на  повода  по този начин и смятат, че тържествата се превръщат в „дефиле на показността”.

„Не намирам за уместно деца да празнуват завършването на детската градина в заведение. Редно е това да става в двора на забавачката или вътре, но повечето родители поискаха  да отидем в градината на ресторант. Учителите се съгласиха и приеха решението ни, защото така се гласува.  Сега събираме пари за златни гривни на госпожите и кошници с цветя. Ще плащаме и куверт. И всичко това идва от родителите, а не от учителите и децата. Някои от тях разполагат с доста пари и търсят повод да парадират с това. Дори разбирам, че едни ще правят и семейни тържества, с приятели и роднини. Все едно е истинска абитуриентска, а не тържество за 6 годишни деца. Те просто завършват детска градина, а не Харвард. Не разбирам кому е нужно всичко това в тези и без това достатъчно трудни времена”,  сподели майка на дете, което тази година ще постъпи в първи клас. Тя ще закупи и нов тоалет за детето си, защото  не може да допусне то да бъде по-различно от другите.

„Дотук като сметнах вървим към една цяла моя заплата. Миналите 2 години не е било така заради пандемията, а сега все едно сме „като отвързани” и не знаем какво правим. За мен цялата тази показност е крайно неуместна. Не съм единствената, която мисли така, но когато повечето избират това се съобразяваме с общото решение. Смятам, че единственият начин подобни родители да бъдат ограничени  в амбициите си е детските градини да организират сами празничното тържество, а родителите да бъдат поканени като гости. Друг вариант не виждам, иначе догодина сигурно и лимузини ще почнат да наемат”, категорична е майката.

RELATED ARTICLES

Most Popular