Wednesday, June 26, 2024
HomeРегионКюстендилС флашмоб в Деня на св. Климент Охридски откриха обновения отдел "Изкуство"...

С флашмоб в Деня на св. Климент Охридски откриха обновения отдел “Изкуство” към библиотеката в Кюстендил

С флашмоб пред Регионалната библиотека в Кюстендил беше открит обновеният отдел “Изкуство” на културния институт. Прозвучаха изпълнения на различни музикални инструменти, цитати от велики творци от всички сфери на изкуството. “Наскоро по два проекта беше променено и пространството около библиотеката така, че мястото да се обособи като център за различни артисти”, каза за БТА директорът й София Пейчева.
Отдел “Изкуство” доскоро се помещаваше в сградата на местното читалище “Братство”, но там беше преместен детският отдел на културния институт, чиито книги бяха пренесени на ръка чрез жива верига от десетки жители на Кюстендил.
“Датата, която избрахме за откриването на новия отдел “Изкуство”, е 25 ноември, отредена в българския православен календар за почит към свети Климент Охридски. Православната църква го тачи като един от светите Седмочисленици. Свети Климент Охридски е средновековен учен и първият епископ, проповядвал на старобългарски език. Неслучайно той е небесен покровител на хората на знанието, образованието, духовността”, каза Пейчева. Обновеният отдел е наречен на името на Зорка Гешева – основател и дългогодишен библиотекар в отдел “Изкуство” към Регионалната библиотека в Кюстендил.
“Хората се връщат към четенето. Изолацията, затварянето вкъщи преоткри четенето като интелектуален процес. Отворихме се и към електронно обслужване. Това общуване с библиотеката онлайн се утвърди като форма на услуга и отбелязваме в последните две години голям ръст на електронно обслужване, на електронни потребители”, посочи още директорът на библиотеката. “Гордеем се и с колекцията ни от винилови плочи, с какъвто фонд разполагаме, но предлагаме и технологична възможност за прехвърляне на записи от плочите на нови носители”, посочи още Пейчева.

RELATED ARTICLES

Most Popular