Thursday, May 23, 2024
HomeРегионБанскоБанско се подготвя за подобаващо отбелязване на 300 години от рождението на...

Банско се подготвя за подобаващо отбелязване на 300 години от рождението на Паисий

Кметът Иван Кадев: Целият български народ трябва да се включи в честванията и всеки човек трябва да почувства и сподели любовта на Паисий към България

По предложение на Националната комисия на България за ЮНЕСКО, чиято дейност се координира от Министерството на външните работи, 300-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски беше включена в Списъка на бележити годишнини на организацията за периода 2022-2023 г. Списъкът беше одобрен от протичащата в момента 41-ва сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО.
300-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски ще бъде чествана през 2022 г. с национални и международни прояви.
Отец Паисий е основоположникът на Българското възраждане. Той е канонизиран за светец от Българската православна църква. Роден е през 1722 г. в Банско, а през 1745 г. става монах в Хилендарския манастир, където игумен е неговият брат Лаврентий. През 1762 г. написва “История славянобългарска”.
По този повод разговаряме с кмета на община Банско Иван Кадев:

– Г-н Кадев, преди седмица научихме от Министерството на външните работи, че честването на 300-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски е включено в календара на ЮНЕСКО. Каква е процедурата?

– Неотдавна дойде добрата новина от Париж, където се проведе 41-вата сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО, че паметната за България и Банско 300-годишнина от рождението на св. Паисий Хилендарски е включена в списъка на световната организация. Това е в резултат на предложението на Националната комисия на България за ЮНЕСКО, чиято дейност се координира от Министерството на външните работи.
Самата процедура за включване в списъка на ЮНЕСКО е доста дълга. Тя е започнала още през м. февруари, когато Комисията по програми и външни връзки препоръчва на Изпълнителния съвет на световната организация да приеме решение за включване на ЮНЕСКО в честванията на паметни годишнини през 2022-2023. Едно от 60-те предложения от страни от целия свят е именно това на българската Национална комисия.

Препоръката на Комисията на ЮНЕСКО е приета от Изпълнителния съвет на негово заседание през м. март. На 26 октомври 2021 г., на 41-вата сесия на Генералната конференция е приета резолюцията, която постановява участието на ЮНЕСКО в празнуването на 60 паметни дати, свързани със световното културно-историческо наследство.

Изключително горди сме, че сред тях е записано:
300-годишнина от рождението на историка Паисий Хилендарски (1722 – 1773)
В решението се уточнява, че предложението е на България с подкрепата на Руската федерация, Румъния и Словения.

– Какво следва от това решение и какво е мястото на Банско в честванията?

– Това ниво на честване предполага много национални и международни прояви.
Община Банско все още няма координирана програма с Националната комисия предвид това, че едва преди дни е прието решението на ЮНЕСКО. Но ние имаме желание и готовност да се включим както със специално участие, така и чрез общинската програма за годишнината в националното и международното честване.

– Върху какво ще бъде поставен акцент в отбелязване на годишнината от страна на общината?

– За Банско в исторически план 2022 година ще бъде под знака на няколко важни годишнини, които са свързани във всякакъв смисъл – 300 години от рождението на Паисий, 40 години от неговата канонизация като светец – св. Паисий Хилендарски, 110 години от Освобождението на Банско, 70 години музейно дело. Тези важни събития ще бъдат ознаменувани подобаващо. В ход е подготовката на календара на общината за следващата година. Ще осъществим контакт и с Националната комисия на България за ЮНЕСКО, за да координираме проявите, свързани с годишнината на Паисий в национален и международен план.

Значимостта на фигурата на Паисий е от такава величина, че не може да става дума за ревност и претенции за ексклузивни права върху честванията от страна на Банско. Напротив – целият български народ трябва да се включи и всеки човек трябва лично да си спомни, почувства и сподели любовта на Паисий към България, а мнозина, независимо в границите на коя държава са, трябва да си припомнят и въпроса „Поради что се срамиш да се наречеш българин?” и да намерят смелостта да си отговорят.

– Тоест ще се стремите да обхванете различни исторически събития в една обща рамка?

– Така е. Проучването на живота и делото на отец Паисий, въз основа на досега известните данни, е подробно и ние едва ли можем да допринесем с нещо ново в тази посока. Затова нашите усилия, освен с акцент върху личността на Паисий Хилендарски и приноса му в българската история, ще бъдат със специално внимание към предпоставките, към средата и хората на Банско – защо, какви са причините именно от тук „да тръгне” Възраждането. Не е случаен този факт – Банско отбелязва своя „Златен век” през 18.-19. в., когато по това време банскалии поддържат редовни търговски връзки между Мала Азия през Балканите до Европа, имат собствени търговски кантори в най-големите европейски центрове, опознават европейската култура и приобщават в някаква степен съгражданите си към нея, пращат синовете си да учат не само търговия, но и изкуство. Не е случайно, че цялото семейство на Паисий са будни и просветени хора, със сериозни търговски връзки и положение в Османската империя, хора, които даряват голяма част от богатството си или посвещават живота си на християнската вяра, която в онези години е била единственият възможен начин за запазване на българския дух и корен.
Това не е някакъв местен патриотизъм, защото има десетки примери, че началото на Възраждането, положено от Паисий, е продължено от редица други велики банскалии, значимостта на чието дело излиза дори извън българските граници – като етнос и като значимост на делото им.

RELATED ARTICLES

Most Popular