Saturday, May 18, 2024
HomeРегионБлагоевградС 27% гласували Банско бие по избирателна активност в област Благоевград

С 27% гласували Банско бие по избирателна активност в област Благоевград

  • Едва 7% от гласоподавателите в град Благоевград са упражнили правото си на глас

 

Изборният ден в Благоевградско започна нормално. Общо 57 са кандидатите за кмет на четиринайсетте общини в област Благоевград, като най-голям е броят на кандидат-кметовете в областния център – 12. Осем са кандидатите за кмет в Сандански, а в Гърмен са седем. В две от общините в област Благоевград има само по един кандидат за общински кмет. Това са Симитли и Сатовча. В шест населени места в община Симитли ще се избира и кмет на кметство, като там кандидатите също са само по един.
В областния център изборният ден е започнал навреме и без проблеми, каза за БТА председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) Мартин Бусаров. Право на глас в община Благоевград имат около 68 000 избиратели, а доставените за вота бюлетини са 73 000, допълни той. За първи път в общината правото си на глас ще упражнят 306 младежи, от които 163 момчета и 143 момичета.
Сигурността и охраната на местния вот се пази от 700 служители на Областната дирекция на МВР, както и на пожарната, регионалните дирекции “Гранична полиция” – Кюстендил и Смолян и представители на жандармерията.

От общините в област Благоевград най-висока е избирателната активност в община Банско. Към 10 часа гласувалите са малко над 27 процента. Следващи по активност са жителите на община Сатовча, където 24 процента от гласоподавателите вече са упражнили правото си на глас. Висок е процентът на избирателна активност и в общините Струмяни и Кресна, където са гласували съответно 21.7 на сто и 20.5 на сто. От четиринайсетте общини в област Благоевград най-ниска е избирателната активност в областния център – към 10 часа тя е седем процента. Осем процента от избирателите в община Якоруда са пуснали гласа си в избирателните урни до 10 часа тази сутрин.

RELATED ARTICLES

Most Popular