Saturday, May 18, 2024
HomeНовиниБългарияТагарев е подписал с Умеров писмо за готовността на България да помага...

Тагарев е подписал с Умеров писмо за готовността на България да помага на Украйна

Министърът на отбраната Тодор Тагарев е подписал с украинския си колега Рустем Умеров писмо за намерение, в което се потвърждава готовността на страната ни да помага на Украйна с политически, дипломатически, хуманитарни и военни мерки, съобщава БНР.

“Също така разширяваме възможностите за сътрудничество в областите “образование”, “военно-техническо сътрудничество”, “подготовка на наша територия”. Всяко едно конкретно действие ще иска вашето одобрение. Ние вече имаме вашето одобрение, включително от решението ви от 8-и декември, и при заявки от украинска страна, имаме готовност да продължим по-нататък с реализацията на това писмо намеренията”, заяви Тагарев по време на изслушване в Народното събрание.

България не обсъжда, няма намерение да изпраща, няма намерение да обсъжда изпращането на български военнослужещи в Украйна, каза Тагарев по време на изслушването. Не сме обсъждали двустранно споразумение в сферата на сигурността с Украйна, добави министърът, цитиран от БТА.

Въпреки уверенията на министър Тагарев и премиера Николай Денков, че правителството не е обсъждало и не възнамерява да изпраща български военнослужещи в Украйна, от БСП, по чието искане се проведе изслушването, заявиха, че представители на кабинета участват в международни срещи, на които поемат ангажименти, за които нямат санкция на Народното събрание.

RELATED ARTICLES

Most Popular