Friday, May 17, 2024
HomeНовиниСвятТирана разследва медии, пуснали фалшива новина за нов мощен трус

Тирана разследва медии, пуснали фалшива новина за нов мощен трус

  • Отговорните за разпространение на фалшиви новини ще се изправят пред цялата сила на закона, каза вицепремиерът

 

Прокуратурата в Тирана започна разследване срещу няколко албански медии за публикуване на фалшиви новини за ново, мощно земетресение в страната. Според публикуваната фалшива информация трусът е станал в неделя в 23,30 часа местно време. Именно невярната новина е предизвикала паника сред гражданите и ги е принудила да бягат панически от домовете си, страхувайки се за живота си.

Междувременно полицията в страната също разследва как и защо е била публикувана фалшивата новина.

Вицепремиерът на Албания заяви, че отговорните за разпространение на фалшиви новини ще се изправят пред цялата сила на закона, а на дезинформацията ще бъде сложен край. Той предупреди, че случилото се ще има последствия, защото бебешкият плач, страхът и безпокойството не могат да бъдат простени.

 

На 21 септември следобед две силни земетресения удариха Албания, принуждавайки хората да излязат на улицата в няколко града и предизвиквайки спиране на тока в столицата и срутване на някои сгради в близко село. То е регистрирано близо до Дурас, на по-малко от 40 километра западно от столицата Тирана.

 

Според албанското министерство на отбраната това са били най-силните земетресения в страната през последните 20-30 години.

 

Албанските власти в Дурас и Тирана не позволяват на много хора да се върнат по домовете си заради множеството вторични трусове. Около 500 души са прекарали нощта във временни убежища. Армията е издигнала палатки на футболни стадиони и е изпратила медицински екипи.

 

Ранените при земетресенията в Албания са 44-ма човека. Най-малко 10 къщи са разрушени, а много са повредени. Земетресението е усетено силно и на гръцкия остров Керкира. Няма пострадали българи./kanal3.bg

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular