Friday, May 17, 2024
HomeАктуално от днесТоп фотографът Асен Великов: Не може да сравняваме жената-майка от картините на...

Топ фотографът Асен Великов: Не може да сравняваме жената-майка от картините на Майстора с инициатива, в която няма нито жени, нито майки

Известният български фотограф Асен Великов излезе с позиция относно опорочаването на картините на Владимир Димитров – Майстора.

Припомняме, предстоящата изложба, финансирана от културното министерство, под наслов „Другите българки“, която е планирано да бъде открита на 8 март в София, предизвика остра полемика и скандал, тъй като ще представи фотографски интерпретации по известни творби на Майстора, в които обаче са използвани транссексуални модели. Селото на Майстора – Шишковци изпрати открито писмо до премиера Кирил Петков и Министерството на културата, в което се настоява да се спре гаврата с творбите на Владимир Димитров.

Асен Великов

Ето какво написа в личния си профил във Фейсбук Асен Великов, който е известен преди всичко с фотографиите си на знакови за България места, традиции и обичаи:

Много художници рисуват по картини на Майстора и то доста изящно и красиво. Много фотографи снимат портрети на жени-майки в тип Майстора, но едва ли са финансирани. Самото негодувание на хората от село Шишковци, в което живеят наследниците на моделите на Майстора е показателно, че някои граници са прекрачени с комерсиална и пропагандна цел. Не можем да съпоставяме образите на отрудената жена-майка в картините на Майстора, с инициативата, в която нямаме жени, а още по-малко майки. Да не говорим за труд и въздействие. Ние не сме Холивуд, където Орфей вече е тъмнокож и това, че на запад се гаврят с Джокондата не значи, че и ние трябва да посягаме на нашите майстори, само за да сме политически коректни. 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular