Sunday, May 19, 2024
HomeСпортТреньорът на „Огражден-1955” (с. Първомай) Кирил Атанасов:

Треньорът на „Огражден-1955” (с. Първомай) Кирил Атанасов:

Покажем ли нашата игра от контролите, няма кой да ни победи

 

Какво е състоянието на областните групи „Струма-1” и „Струма-2”, за какво се борят клубовете и при какви условия играят футболистите там – ще разберем в серия от интервюта.

Първият ни събеседник е 39-годишният наставник на мъжкия отбор на „Огражден-1955” (с. Първомай) Кирил Атанасов. Той е с висше икономическо образование, но винаги е намирал време да бъде и на футболния терен. Като футболист е играл в отборите на „Яков” (Яворница) и „Беласица-08” (с. Беласица). Приключва активната си състезателна дейност с фланелката на „Огражден-1955”.

Кирил Атанасов нито за ден не остава извън футбола. Оглави като треньор детския отбор на ФК „Огражден-1955” и набързо събра 60 деца, показвайки добри педагогически умения как се работи с подрастващи. В момента е наставник на мъжкия отбор. Не е съгласен с мястото, което заемат неговите момчета във временното класиране на групата. Затова заедно с УС на клуба умуват как да променят нещата в правилна посока и той да оглави таблицата.

– Г-н Атанасов, как премина зимната подготовка на мъжкия отбор на „Огражден-1955”?

– Много сериозно и отговорно към нея се отнесоха наличните футболисти, с които разполагам в момента. В доста контролни срещи се експериментира, за да се види кои футболисти какви качества притежават и кой къде ще се чувства най-добре. Вече съм наясно с оптималния състав, с който да стартираме втората част от първенството, с две думи нямаме неизвестни. С нетърпение очакваме първия официален мач, жалко че се стигна до отлагане по известни причини.

– Имате ли нови футболисти в отбора?

– Само един, това е Ивайло Ташков – 19-годишен, универсален халф-защитник, който смятаме, че ще намери мястото си на терена.

– Обезпечени ли сте финансово за нормалното участие на отбора в първенството?

– Благодарение на положителното отношение на хора от бизнес елита и спортната общественост в Първомай нямаме никакво притеснение по този въпрос.

– Какви цели постави УС пред вас?

– Ще атакуваме първото място, въпреки че ще е много трудно. Ще се постараем да наваксаме пропуснатото и ако в оставащите мачове приключваме с пълен актив от точки, независимо къде и срещу кого играем, съм уверен, че ще успеем. Оптимист съм, не само аз, но и членовете на УС, които смятат, че ако покажем игрите от контролните мачове през зимната подготовка, няма кой да ни победи.

– Кой е отборът, който заслужава евентуално, ако вие не успеете, да стане следващият шампион на групата?

– Според мен отборът на „Струма” (Марикостиново), който е най-класен до момента. Там играят и много добри футболисти, преминали през именити отбори като „Беласица”, „Вихрен”, „Малеш” (Микрево) и други. В никакъв случай временният водач „Светкавица” (Митиново) не заслужава да бъде шампион. През есенния дял на първенството в отделни срещи завършиха с минимална голова преднина и късметът ги покриваше.

– Вие винаги сте били човек на предложенията и идеите. Вероятно и този път ще предложите нещо, което ще бъде от полза на вашия отбор.

– Предлагам органите на БФС да поемат за в бъдеще част или изцяло съдийските такси, а общините – охраната на мачовете. Много ми е мъчно, когато млади и талантливи момчета, вместо да бъдат част от представителния тим на общината – ОФК „Беласица” – се изплъзват и заиграват другаде. Преди една и половина години Мариан Вангелов – футболист №1 на ФК „Огражден-1955” (Първомай), вместо да бъде забелязан от футболните специалисти на „Беласица”, бе привлечен в „Пирин” (Благоевград). Усетиха го, че е талант, заигра в U-17, а по-късно  в U-19, и в момента вече се готви с мъжете. Иван Цветков – 17-годишен – заигра като защитник, а вече е с диспечерски функции в мъжкия отбор. Нищо чудно и той да бъде отмъкнат от някой отбор извън Петрич. Не е ли време т.н. футболни специалисти от „Беласица” да се събудят и да започнат да наблюдават младите таланти, играещи по селските отбори. Редно е да бъда чут и по един друг въпрос. Когато младо момче на 16-17-годишна възраст няма възможност да се включи в представителния мъжки отбор на ОФК „Беласица”, да бъде предложен на нас и да трупа игрови опит при мъжете. С най-голямо удоволствие ще работя с такива момчета и ще го предоставя на представителния мъжки отбор на общината, който е лицето й в областта на спорта. Много се радвам, че с новия УС успяхме да върнем авторитета на футбола в Първомай – първо мислим за здравето на младите хора в селото, привличайки ги в спорта, и второ – нека с местни таланти да върнем старата слава на клуба.

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular