Sunday, May 19, 2024
HomeНовиниСвятТурция обяви за политическо решението на VW да се оттегли

Турция обяви за политическо решението на VW да се оттегли

Решението на Volkswagen да изтегли инвестициите от Турция е политически мотивирано. Това обяви в неделя турският министър на индустрията Мустафа Варанк. “Знаехме, че има хора, които не искат това (инвестицията в Турция) по политически причини”, каза той, цитиран от Анадолската агенция.

Херберт Дийс, главен изпълнителен директор на германския автомобилен производител, обясни решението с пандемията.

Германският автомобилен гигант създаде фирмата си в Турция през октомври 2019 г. Капиталът й е 943,5 милиона турски лири (164,5 милиона долара) за проектиране, производство, сглобяване, продажба, внос и износ на автомобили, камиони и всякакви моторни и транспортни превозни средства и техните части и компоненти.

През декември обаче той подаде молба за ликвидация.

Според Варанк световните фирми опитват да балансират между интересите на чуждестранните партньори и местните власти. Той цитира писмото на Дийс, че Турция е важна държава и тези, които инвестират в нея, ще спечелят.

Министърът припомни, че Дийс е посещавал Турция два пъти за срещи с президента Реджеп Ердоган.

Световните марки не трябва да вземат политически решения, посочи Варанк. Според него компанията, а не Турция ще загуби в случая.

По повод първия електромобил местно производство TOGG Варанк каза, че производството му ще започне през 2022 г. Първите коли ще бъдат за посланици на Турция по света./СЕГА

RELATED ARTICLES

Most Popular