Sunday, May 19, 2024
HomeНовиниБългарияТурция предлага паметник на полицай Петър Бъчваров на границата

Турция предлага паметник на полицай Петър Бъчваров на границата

Страната да е домакин на среща на високо равнище с ЕС за миграцията

На среща на високо равнище, на която България да е домакин, а темата да са проблемите с миграцията, контрола по границите и визовите въпроси, присъствапредседателят на българския парламент Вежди Рашидов. Идеята е българският парламент да е посредник на разговорите между Турция и ЕС. Темата е обсъдена при срещата му с председателя на Великото национално събрание на Република Турция Мустафа Шентоп, както и при последвалите парламентарни разговори.

Турската страна е предложила да се направи паметник набългаро-турската граница на полицай Петър Бъчваров, който загина след престрелка на 7 ноември.

В Анкара, освен Рашидов са присъствали и  представители на всички парламентарни партии, с изключение на “Демократична България”. От ГЕРБ Десислава Атанасова, от “Продължаваме промяната” Даниел Лорер, БСП – Георги Свиленски, “Български възход” Стефан Янев и Сезгин Мюмюн от ДПС. Рашидов смята, че и Европа, и Турция са узрели да седнат и да говорят за визовите проблеми и миграцията, както и за дипломацията. “Поех ангажимент да сме посредници. В България да седнем да си решим проблемите – те се решават с думи, с участие, чрез взаимопомощ”, уточни той. “Важен проблем за Европа, Турция и България е въпросът за емиграцията. Турция се грижи за близо 4 млн. емигранти на своя земя, от парите на своя данъкоплатец. Най-надеждната граница е турско-българската”, заяви Рашидов като благодари за споразумението по темата между двете страни. “Благодаря на председателя, че мислим как да решим изобщо като цяло проблема, че мислим всички страни как да седнем на кръгла маса, време е за дипломация и да решим общия ни проблем – той е проблем и на Европа, и на Турция, и на България”, изтъкна шефът на българския парламент. И посочи, че стотици милиони долари отиват за хранене, обслужване лекари на емигрантите.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular