Friday, May 17, 2024
HomeРегионКюстендилТържество и флашмоб за 24 май! 300 души пренесоха над 1100 книги...

Тържество и флашмоб за 24 май! 300 души пренесоха над 1100 книги от ръка на ръка в Кюстендил

Тържествено бе отбелязан Денят на светите братя Кирил и Методий в Кюстендил. Химнът “Върви, народе възродени” прозвуча от градския духов оркестър на арката на площад “Велбъжд”. След това момичета и момчета от ЕГ “Д-р Петър Берон” изнесоха кратък рецитал, последван от празнична програма, в която се включиха ученици от кюстендилски учебни заведения.

Гости на тържеството бяха областният управител Александър Пандурски, кметът Петър Паунов, зам.-кметът Светослав Василиев, председателят на ОбС-Кюстендил Иван Андонов, историкът д-р Румен Манов, Христо Терзийски, Михаела Крумова.

Празникът в града бе съпътстван и с изложбата “Кюстендил – непреходни образи на духовност и просвещение”. Близо 80 фотографии и документи, част от личната колекция на историка и почетен гражданин д-р Румен Манов, бе открита на централната градска алея.

„Изложбата е опит да запазим късчета от паметта на Кюстендил. Когато сме се освободили от турско робство, нашите предци правят две неща – армия и образование. Поглеждат картата на Балканския полуостров и решават, че Кюстендил ще е някъде в центъра на България и тук затова правят първия университет, първото училище за образование, днешната община Кюстендил, първото педагогическо училище”, заяви д-р Румен Манов.

Празникът продължи с първия флашмоб в града, в който с огромен ентусиазъм се включиха над 300 души. Той бе под мотото “Книгите, които ни свързват!” и премина през центъра на Кюстендил, а наредилите се хора в жива верига от ръка на ръка си предадоха над 1100 книги изцяло български заглавия от Детския отдел до новия им дом, сградата на читалище “Братство”. Целият фонд на Детски отдел наброява близо 40 000 книги. Организатори на проява са Регионална библиотека “Ем. Попдимитров” съвместно с община Кюстендил. Новият детски отдел ще отвори врати на Празника на детето – 1 юни.

“Идеята ни бе да въвлечем колкото може повече хора в това, защото влагаме много смисъл и идея в това „Книгите, които ни свързват“ в днешния случай то ще бъде и в буквален и преносен смисъл, тъй като ще призова нашите съграждани да очертаем с жива верига маршрута между стария и новия отдел. И организирано като една общност да се включим в една благородна кауза, а именно – да пренесем знанието и книгата“, каза София Пейчева, директор на библиотеката.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular