Sunday, May 19, 2024
HomeРегионДупницаУеднаквяват регулационната карта и кадастъра на Дупница

Уеднаквяват регулационната карта и кадастъра на Дупница

Община Дупница е на път да разреши дългогодишни проблеми, свързани с несъответствия в регулационния план и кадастралната карта на града. Това става възможно благодарение на разработения от общинския отдел за устройство на територията Подробен устройствен план (ПУП) – План за регулация (ПР), обхващащ участъка от фармацевтичното предприятие «Тева» (бившето ХФК) до черквата «Св. Никола», който бе приет от местния парламент. Утвърждаването на плановете позволява уеднаквяване на имотните и регулационните граници, чието разминаване създаваше главоболия на дупничани.
«През 90-те години, когато е направена т. нар. регулация, са променяни улици, имоти са изправяни. На един собственник му се придава място към имота от една страна, от а друга му се взема. През 2004 г. обаче беше приета и одобрена кадастралната карта, която по същество е картата на имотните граници. Дупница беше пилотен проект – една от няколкото общини в България, която стартира такъв проект, и тогава кадастралната карта не беше напасната с регулационната. Сега ние ще решим затрудненията на гражданите.

Защото когато 10 години регулацията не е осъществена, когато на вас не ви е платено това, което ви вземат, или вие не сте платили това, което ви се придава, регулацията отпада. С тези планове сега общината изправя една голяма несправедливост», коментира председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов при обсъждането на докладната. Шефът на местния парламент подчерта, че заради несъответствията досега се е налагало при предприемане на строителство да стартират дълги процедури, като променят регулацията на имотите си, губейки време и харчейки средства. С приемането на ПУП-ПЗ извършените промени ще се платят от общината и това ще струва около 40 000 лв., разбра се от разясненията.

С друго решение общинските съветници разрешиха изработване на проект за изменение на Подробен устройствен план (ПУП) – План за регулация (ПР) за друга част от територията на града, обхващаща района от центъра в посока Благоевград. „Ние сме разрешили и в момента се разработва ПУП-ПЗ – втори етап, за втората част от града, и предстои и трети етап. Така ще се покрие целият град», заяви Костадинов.
«Проектът е процедиран съгласно закона, представен е на Общинския съвет като графична част. Има няколко постъпили възражения. Принципно са разгледани от общински експертен съвет по устройство на територията, отстранени са непълноти не само по възражения, а дори и от показании от експерти от общинската администрация, конкретно от екипа на г-жа Караджова от отдел «Общинска собственост» и др. колеги. Сега сме на етап одобряване на ПУП», обясни шефката на отдел «Устройство на територията» Елена Желязкова.

 

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular