Saturday, May 18, 2024
HomeРегионПерникУкраински свещеник с 4 деца намери убежище от войната в Църногорския манастир

Украински свещеник с 4 деца намери убежище от войната в Църногорския манастир

Ракета ударила жилищния им блок дни след като напуснали дома си

Украински свещеник и неговото семейство избягаха от войната в Църногорския манастир „Свети Свети Безсребреници Козма и Дамян“.
Отец Никанор, който отговаря за спопанисването на обителта, обяви преди десетина дни, че святото място може да приеме хора, бягащи от ужаса на военните действия.
„Приехме свещеника от Украйна заедно с неговата съпруга и четирите им деца. Те са две момчета и две момичета. Най-малкото от тях е на 4 години, а най-голямото е 16-годишно. Нашият гост е свещеник от украинската църква, която е към Московската патриаршия. В момента обаче той не иска и да чуе за каквото и да е било, свързано с Москва. Нормално е това да е така в тази ситуация“, каза пред „Вяра“ отец Никанор.
Той допълни, че най-вероятно гостите на Църногорския манастир ще поемат скоро към столицата София:
„Семейството се надява тази катастрофа, случваща се в родината им, да бъде прекратена възможно най-скоро. Докато това отмине, те имат идея да останат в България. Свещеникът може би ще започне да служи в София, за тази цел ни трябва съдействието на Българска православна църква и Софийска митрополия. Ще им бъде намерен апартамент, който ще го ползват без наем. Ще направим всичко възможно да ги интегрираме към обществото“.
Отец Никанор сподели и за ужаса, който е видял изписан в очите на своите гости.
„При тях ужасът е голям. Разказаха ми как няколко дни, след като са напуснали дома си, ракета е ударила точно техния жилищен блок. Не съм ги разпитвал доколко цялото им жилище е унищожено и изобщо останало ли е нещо от него. Но сами можете да си представите за какво нещо става въпрос“, добави игуменът.
Той завърши, че в Църногорския манастир се очаква да дойдат още бежанци, които искат да намерят убежище в България:
„Ние сме част от работната група към областта. Вече на 2-3 пъти се обаждат желаещи да дойдат, но засега все още не са достигнали до Перник. Най-вероятно това ще стане скоро.В региона хотелите са малко, затова ние ще приютим колкото хора е необходимо. Идеята е да служим като първи пристан, когато бежанците влизат в страната ни. Ще ги приемаме и в нощните часове. После ще направим всичко необходимо, за да ги социализираме. Целта не е те да само при нас като в бежански лагер. Хората искат да работят и да се издържат сами, а не да са в тежест“.

Димитър ИКОНОМОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular