Sunday, May 19, 2024
HomeНовиниСвятУкраинците си върнаха Снегуровка, руските части се изтеглят от Херсон

Украинците си върнаха Снегуровка, руските части се изтеглят от Херсон

Овободен е южният украински град Снегуровка и още дузина селища, съобщиха в четвъртък от украинската армия и публикуваха видео от мястото. Снегуровка, който бе последният останал под руска окупация град в Николаевска област, е важен за контрола на стратегическия северен път, който води към Херсон. Началникът на украинския генерален щаб Валерий Залужни посочи, че украинската армия е напреднала в две направления, при което си е възвърнала контрола върху 12 населени места, 6 от които в посока Петропавливка-Новорайск, а други 6 – в посока Первомайске-Херсон.

Украински войски вече са в град Киселивка, като мястото и датата на видеото от влизането им в селището са потвърдени от Си Ен Ен. “Влизаме. Врагът току-що е избягал. Слава на Украйна!”, заявява украински войник от 28-а бригада. Киселивка се намира на по-малко от 15 км от областния център Херсон.

Междувременно Русия обяви, че започна изтеглянето на войските си от град Херсон в Украйна и западния бряг на река Днепър. Анализатори определят отстъплението като едно от най-сериозните от началото на военните действия между Русия и Украйна на 24 февруари тази година и прогнозират потенциален повратен момент във войната. Херсон беше единственият превзет от Русия областен център в Украйна, където руските въоръжени сили успяха да установят контрол още на 3 март. В пряко излъчване по руската телевизия, пред министъра на от браната на Русия, командващият руското настъпление в Украйна генерал Сергей Суровикин посочи, че е безсмислено войниците и бойния капацитет на руските части да остават на западния бряг и, че някои от тях могат да бъдат използвани на други фронтове. Отстъплението бе предприето, вследствие на интензивното настъпление на украинските въоръжени сили към Херсон. Преди това около 100 хиляди местни жители бяха евакуирани на източния бряг на реката. Руският генерал докладва още, че до момента повече от 115 000 граждани на Херсон вече са напуснали района на града. По думите на Суровикин, изтеглящите се части от западния бряг на Днепър ще заемат укрепени позиции на източния бряг на реката. От своя страна Киев прие сдържано оттеглянето на руските сили. “Докато украинският флаг не се развее над град Херсон, няма смисъл да се говори за отстъпление на Руската федерация“, посочи съветникът на украинския президент Михаил Подоляк и подчерта, че Украйна не вярва на режисирани телевизионни изявления.

Междувременно Ройтерс съобщи, че основният мост на пътя за излизане от Херсон е взривен и напълно срутен във водите на река Ингулец, приток на река Днепър. Още не е известно как и от кого е бил разрушен мостът. Според Олег Жданов, украински военен анализатор, цитиран от Ройтерс, има вероятност мостът да е бил разрушен от украински части с цел да бъдат изолирани руските сили от двете страни на реката.

RELATED ARTICLES

Most Popular